Data actualizării:
Data publicării:

Lista celor 12 ruși care i-ar putea lua locul lui Putin. Cine sunt "Super Spionul", "Lacheul", "Măcelarul" sau "Bodyguard-ul"

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Lista celor 12 ruși care i-ar putea lua locul lui Putin. Cine este "Super Spionul", "Lacheul", "Măcelarul" sau "Bodyguard-ul" / Foto: Kremlin.ru
Lista celor 12 ruși care i-ar putea lua locul lui Putin. Cine este "Super Spionul", "Lacheul", "Măcelarul" sau "Bodyguard-ul" / Foto: Kremlin.ru

Află în articol cine l-ar putea înlocui pe Vladimir Putin.

Aventura militară dezastruoasă a lui Vladimir Putin în Ucraina a ridicat perspectiva că guvernarea lui de 22 de ani ar putea fi aproape de sfârșit. Dar va pleca singur, sau va trebui să fie împins?, se întreabă Politico.

La șapte luni de la începutul războiului, trupele sale au suferit pierderi masive de oameni și echipamente și se află în retragere în estul Ucrainei. Ordinul lui Putin de săptămâna trecută de a mobiliza sute de mii de oameni a intrat în haos, atrăgând critici chiar și din partea propriilor săi propagandiști și aliați politici.

Autocratul Putin, în vârstă de 69 de ani a ajuns la putere în 2000, succedându-l lui Boris Elțin. Șansele ca el să plece în curând sunt încă îndepărtate, dar este clar că pariurile sale militare îi slăbesc deja stăpânirea asupra puterii din Rusia. Citiți mai departe pentru a explora scenariile în care domnia lui Putin s-ar putea încheia și cine sunt pretendenții la putere care l-ar putea înlocui.

Până acum, Putin a făcut eforturi extraordinare pentru a-i pune la margine pe rivalii săi, schimbând constituția țării pentru a-și menține puterea. Șansa ca el să facă loc voluntar unui nou lider este mică, dar nu mai este neglijabilă. Iată cui i-ar putea face loc liderul rus:


Super Spionul - Nikolai Patrushev

Dacă Putin acceptă că poziția sa a devenit slabă, observatorii Kremlinului îl văd pe Nikolai Patrushev drept succesorul său cel mai probabil. Fostul șef al agenției de spionaj FSB, acum secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, are avantajul de a împărtăși o viziune asupra lumii cu Putin – una care este îndreptată cu ostilitate față de Occident în general și față de Statele Unite în special.

În orice caz, părerile lui Patrushev sunt mai extreme: într-o ședință a Consiliului de Securitate, cu câteva zile înainte ca Putin să ordone ca trupele să intre în Ucraina în februarie, Patrushev a acuzat Washingtonul că urmărește o agendă ascunsă pentru a provoca "colapsul Federației Ruse".

Lacheul - Dmitri Medvedev

Dacă există cineva în care Putin poate avea încredere, acesta este Dmitri Medvedev. Liderul rus i-a dăruit președinția în 2008. Schimbul de locuri i-a permis lui Putin să păstreze puterea în propriile mâini, respectând în același timp limitele constituționale ale mandatului care se aplicau atunci. Medvedev a păstrat în mod corespunzător scaunul prezidențial cald, dar, când mandatul său de patru ani s-a încheiat, Medvedev a făcut loc cu blândețe revenirii lui Putin la Kremlin.

Bodyguard-ul -  Alexei Dyumin

După propria sa relatare, Alexei Dyumin l-a salvat odată pe Putin de la un atac pe timp de noapte al unui urs brun, golindu-și pistolul de gloanțe la picioarele fiarei. Neînfricat, loial, dar totuși uman (ursul a supraviețuit) – ce calificări mai bune pentru a-l succeda lui Putin, asigurându-se în același timp că bătrânul om de stat se poate bucura de o pensionare confortabilă și poate evita să fie judecat la Haga pentru crime de război?

În plus,Dyumin a gustat, de asemenea, succesul pe câmpul de luptă ca comandant al forțelor speciale în operațiunea din 2014 de anexare a Peninsulei Crimeea.

Prințul - Dmitry Patrushev

Aliații lui Putin la Kremlin nu devin mai tineri, dar asta nu înseamnă că regimul nu va căuta să se perpetueze. Nikolai Patrushev a fost cel care, după ce a fost numit la conducerea FSB în 2000, a numit elita de spionaj a Rusiei "noua nobilime". După o generație, fiul său, Dmitri Patrushev, a apărut ca un prinț și un potențial succesor credibil. În vârstă de 44 de ani, a fost numit ministru al Agriculturii în 2018, după ce a absolvit anterior academia FSB și a condus Banca Agriculturii a Rusiei, deținută de stat.

Oricât de îndepărtată ar fi perspectiva, un președinte prinț ar putea atenua temerile în întreaga lume că Rusia, care se confruntă cu înfrângerea în Ucraina, ar lansa o escaladare nucleară sinucigașă. Un conducător mai tânăr, ar avea, prin definiție, un instinct de supraviețuire mai puternic decât un dictator nebun ascuns într-un buncăr subteran.

Troica

Poate cea mai apropiată paralelă istorică cu Putinul autocrat este cea a lui Stalin, a cărui moarte în 1953 a declanșat o luptă pentru putere în care o "troică" de scurtă durată s-a încheiat cu execuția unuia dintre membrii. Hrușciov l-a îndepărtat de premierul Georgy Malenkov în 1955, devenind lider atât al Partidului Comunist, cât și al guvernului. Un an mai târziu, a ținut un discurs secret în care denunța cultul personalității în jurul lui Stalin.

A specula cu privire la cine ar putea conspira pentru a-l înlătura pe Putin este o misiune prostească, dar, dacă istoria este ceva de urmat, reprezentanții "ministerelor puterii" din Consiliul de Securitate ar fi posibili candidați. Oricât de loiali lui Putin ar părea acum, atenție la Patrushev, șeful FSB Alexander Bortnikov, ministrul de Interne Vladimir Kolokoltsev și ministrul Apărării Serghei Șoigu (un supraviețuitor viclean care a avut, totuși, în acest război).

Premierul - Mihail Mishustin

Articolul 92.3 din Constituția Rusiei prevede că, în toate cazurile în care președintele este incapabil de a-și îndeplini atribuțiile, „acestea vor fi îndeplinite temporar” de către prim-ministru. Acest lucru îl plasează pe Mikhail Mishustin în listă pentru a prelua funcția de șef de stat interimar în cazul în care Putin se îmbolnăvește grav sau ar fi asasinat. Mishustin, în vârstă de 56 de ani, a fost colectorul șef de taxe al Rusiei înainte de a fi numit prim-ministru în 2020, când Putin a promovat acele schimbări constituționale care, efectiv, i-au deschis calea pentru a deveni președinte pe viață.

Moscovitul — Serghei Sobianin

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, ar putea apărea ca un candidat pentru a-l succeda pe Putin dacă protestele din capitală escaladează până la punctul în care represiunea nu mai este viabilă și este nevoie de un angajament constructiv pentru a finaliza o tranziție ordonată. Acesta nu este în niciun caz un scenariu de bază: protestele împotriva ordinului de mobilizare al lui Putin nu sunt aproape de a atinge amploarea mișcării Euromaidan de la Kiev, care l-a forțat pe președintele ucrainean Viktor Ianukovici să plece de la putere la începutul lui 2014.

Prizonierul - Alexei Navalnîi

Militantul anticorupție Alexei Navalnîi ar fi principalul candidat pentru a conduce o revoluție rusă. El ajutat la organizarea protestelor împotriva revenirii lui Putin la președinție în urmă cu un deceniu. Acele demonstrații – cele mai mari din Rusia post-sovietică – au eșuat în cele din urmă. Dar Navalnîi a persistat, canalizându-și eforturile pe demascarea corupției. Statul a ripostat, otrăvindu-l pe Navalnîi și condamnându-l la închisoare pentru acuzații de fraudă false.

Exilul - Mihail Hodorkovski

Fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski este un alt critic al regimului care l-a înfruntat pe Putin și a pierdut, ajungând să fie deposedat de imperiul său petrolier din Yukos, aruncat în închisoare timp de 10 ani și, în cele din urmă, plecând în exil. Fundația sa, Open Russia, interzisă în Rusia, continuă să militeze pentru reformă, dar Hodorkovski însuși nu manifestă nicio ambiție evidentă de a organiza o întoarcere triumfală și de a juca un rol de lider într-o Rusie post-Putin.

Măcelarul - Mihail Mizintsev

Există un general care prosperă după ce și-a câștigat reputația de brută - Mihail Mizintsev, „măcelarul din Mariupol”. Mizintsev a condus asediul devastator în care au murit peste 20.000 de civili înainte ca orașul-port să cadă în mai. Tocmai a fost promovat în funcția de ministru adjunct al Apărării, responsabil cu logistica, deoarece Rusia încearcă să schimbe curentul împotriva celei mai recente ofensive a Ucrainei și să pună capăt haosului generat de mobilizare. Mizintsev poate să nu fie un candidat direct la putere, dar va fi o față de urmărit în zilele și săptămânile următoare.

Lordul războiului - Ramzan Kadyrov

Liderul cecenilor, Ramzan Kadyrov, care se autointitulează „soldatul lui Putin”, este unul dintre cei mai importanți susținători ai războiului Rusiei din Ucraina. El caracterizează conflictul drept o confruntare între armata personală a lui „Kadyrovtsy” și inamicii ucraineni pe care i-a catalogat „diavoli” neonaziști. 

Mercenarul - Evgheni Prigojin

Dacă cineva arată ca comandantul șef al Rusiei în acest moment, acesta este Yevgeny Prigozhin, un oligarh cunoscut drept „bucătarul” lui Putin, care conduce armata secretă de mercenari Wagner. Prigozhin, în vârstă de 61 de ani, a fost filmat luna aceasta ținând un discurs de recrutare într-o curte a unei închisori, promițând condamnaților libertatea dacă ar lupta pentru Rusia în Ucraina timp de șase luni. Alte videoclipuri îl arată sosind cu elicopterul pentru o întâlnire în noapte cu consilierii și participând la înmormântarea unuia dintre mercenarii  săi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel