Data publicării:
Listă AJUTOARE SOCIALE. Cine beneficiază de ele în 2020
Există mai multe tipuri de ajutoare soaciale pe care statul le oferă, la cererea persoanelor în cauze. Iată cine poate beneficia de ele și câți bani se primesc.
În condițiile Legii nr. 416/2001, familiile și persoanele singure au dreptul să primească un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială.
Valorile indemnizație, în funcție de indicere ISR al cărui cuantum este de 500 de lei:
- 0,283 ISR (141,5 lei) pentru persoana singură;
- 0,510 ISR (255 de lei) pentru familiile formate din două persoane;
- 0,714 ISR (357 de lei) pentru familiile formate din trei persoane;
- 0,884 ISR (442 de lei) pentru familiile formate din patru persoane;
- 1,054 ISR (527 de lei) pentru familiile formate din cinci persoane;
- câte 0,073 ISR (36,5 lei) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.
Cei care beneficiază de o formă de ajutor social prin Legea nr. 416/2001 sau mai multe persoane apte de muncă din familia beneficiară au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, diverse acțiuni sau lucrări locale, scrie avocatnet.ro. Cererea de acordare a ajutorului social şi declaraţia pe propria răspundere se înregistrează la primarul localităţii.
Alocația pentru susținerea familiei
Alocația pentru susținerea familiei este o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au copii mai mici de 18 ani, acordată cu scopul de a asigura condiții mai bune pentru creșterea copiilor și pentru a-i încuraja pe aceștia să meargă la școală, potrivit Legii nr. 277/2010.
Alocația se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere însoţită de actele doveditoare privind componenţa familiei, veniturile acesteia şi, după caz, privind frecventarea cursurilor şcolare de către copiii aflaţi în întreţinere. Aceste documente trebuie depuse de reprezentantul familiei la primăria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței
Ajutorul pentru încălzirea locuinței poate fi solicitat atât de persoanele care locuiesc singure cât și de familiile cu mai multe persoane cu venituri mici. De la 1 ianuarie 2019, dreptul de a primi ajutorul de încălzire revine și persoanelor singure/familiilor cu venituri între 615 și 750 de lei, conform OUG nr. 114/2018.
Pentru a beneficia de acest ajutor, se depune o cerere și o declarație pe propria răspundere la primărie , până la data de 15 octombrie.
Veniturile trebuie să se situeze în aceste limite:
- în cazul energiei termice: familiile cu un venit net mediu lunar/membru de până la 1,572 ISR (786 de lei); persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 2,164 ISR (1.082 de lei);
- în cazul gazelor naturale, energiei electrice și lemnelor, cărbunilor și combustibililor petrolieri: limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană singură/familie trebuie să fie, în principiu, de cel mult 1,500 ISR (750 lei);
Important! Pentru familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutorul social sub forma venitului minim garantat, compensarea procentuală a cheltuielilor cu încălziarea se face în proporție de 100%. În rest, acoperirea cheltuielilor poate să se situeze între 5% și 90% din limita consumului mediu/lunar, în funcție de veniturile beneficiarului.
Indemnizaţia socială pentru pensionari
Indemnizația socială pentru pensionari se acordă astfel încât orice pensionar care are o pensie sub nivelul minim să primească cel puțin această valoare. De la 1 septembrie 2019, valoarea minimă este 704 lei.
Ajutorul de deces
Ajutorul de deces se acordă în cazul morții unui asigurat, pensionar sau a unui membru de familie al acestora.
Ce sume se acordă:
- în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, cuantumul este de 5.429 de lei;
- în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, cuantumul este de 2.715 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News