Data publicării:

Limba română lipsește din Constituția Republicii Moldova la 6 ani de la o decizie a Curții Constituționale

Autor: Cătălin Șerban | Categorie: Stiri
WhatsApp
Judecatori CCR - Republica Moldova
Judecatori CCR - Republica Moldova

La şase ani de când Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit că limba română este limbă oficială în Republica Moldova, art. 13 al Constituţiei republicii prevede în continuare că limba oficială este 'limba moldovenească.

Declaraţia de Independenţă, care stipulează acelaşi lucru, prevalează asupra Legii supreme, adoptate ulterior, informează joi Ziarul Naţional din Chişinău.

Unul dintre autorii sesizării depuse la Curtea Constituţională este fostul deputat Valeriu Munteanu, care regretă faptul că, la şase ani de la această decizie istorică din 5 decembrie 2013, 'limbă moldovenească' a rămas neclintită în Constituţie.

Duplicitatea și lașitatea politicienilor au dus la această situație

'Din păcate, şase ani şi multiple bătălii parlamentare nu au fost suficiente pentru a introduce în articolul 13 din Constituţie sintagma 'limba română'; nu a fost posibil acest lucru, inclusiv din cauza duplicităţii şi laşităţii ideologice a celor de la Partidul Democrat (PD), care, în legislatura trecută, au refuzat cu nonşalanţă să voteze o iniţiativă legislativă (obligatorie) în acest sens', a scris liderul Uniunii 'Salvaţi Basarabia' pe Facebook.

Printre ceilalţi semnatari ai sesizării către Curtea Constituţională figurează foştii deputaţi liberali Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Gheorghe Brega şi Boris Vieru.

Declarația de Independență prevalează asupra Constituției

Curtea Constituţională a decis că textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituţiei, potrivit căreia limba de stat este cea 'moldovenească', notează Radio Chişinău.

Declaraţia de Independenţă, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituţia, votată de către Parlament în 1994, când majoritatea o reprezentau agrarienii şi socialiştii, stabileşte că limba de stat se numeşte moldovenească, potrivit postului de radio citat, conform AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel