Ligia Deca, despre noile teste anuale de alfabetizare funcțională: Nu se pun note în catalog!
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Testarea anuală a „alfabetizării funcționale” a elevilor este prevăzută în proiectul legii învățământului, varianta Deca, iar rezultatele la aceste testări nu vor fi folosite pentru a pune note în catalog, spune ministrul Educației.

Ligia Deca a precizat la Radio România Actualități că profesorii vor fi formați în alfabetizarea funcțională a copiilor, iar rezultatele elevilor date la testările anuale vor fi folosite pentru „documentarea intervențiilor necesare în anul următor”.

Și în prezent, din 2012, Ministerul Educației are toate datele despre alfabetizarea funcțională a tuturor elevilor, obținută în urma Evaluărilor naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Acestea nu au fost însă niciodată folosite pentru a implementa măsuri la nivel sistemic sau individual, așa cum prevede Legea educației în vigoare.

Ligia Deca susține că prin noile testări, prevăzute de proiectele sale de legi, „șansele ca un copil să aibă un un nivel insuficient, de exemplu, de literație, de alfabetizare științifică la nivelul vârstei de 15 ani, când testăm PISA, va fi mult, mult redus, pentru că noi vom avea informația încă din școala primară și gimnazială în fiecare an, cât să facem intervențiile necesare”.

Nu a existat nicio măsură, cel puțin nu una comunicată public, despre aplicarea la clasă a unor măsuri în urma rezultatelor Evaluărilor Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a pe parcursul celor 10 ani de derulare a acestor teste care au multimple componente ce pot identifica nivelul de alfabetizare funcțională a elevilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel