Data actualizării:
Data publicării:

Liderii UE vor cere Chinei să ajute la oprirea războiului din Ucraina

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Liderii UE urmează să solicite Chinei, săptămâna viitoare, să ajute la încheierea războiului din Ucraina, să se angajeze în provocări globale, cum ar fi schimbările climatice, și să își reechilibreze relațiile economice cu Uniunea Europeană, a declarat marți un înalt oficial al UE.

Liderii UE se vor întâlni la Bruxelles în perioada 29-30 iunie, China și securitatea economică fiind printre principalele subiecte care vor fi discutate. Apelul către China este prezentat în proiectul de concluzii pregătit înaintea summitului, care încă se mai poate schimba.

Oficialul a spus că proiectul de text al concluziilo este în conformitate cu declarația Grupului celor 7 (G7) din luna mai, dar cu probleme mai specifice privind relația UE-China, cum ar fi reechilibrarea relației economice și nevoia de reciprocitate.

Potrivit acestuia, liderii ar putea să-și concentreze discuțiile pe rolul Chinei față de invadarea Ucrainei de către Rusia și a legăturilor economice. Liderii occidentali au îndemnat China să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a opri conflictul.

Marți, Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie de securitate economică, susținând un control mai puternic al exporturilor. Comisia nu a numit China, dar țara a fost în mod clar în centrul gândurilor sale.

Oficialul a spus că unele state membre UE sunt în prezent destul de precaute cu privire la propunere, având în vedere că acordarea licențelor de export și securitate sunt competențe naționale, scrie Reuters.com.

VEZI ȘI: În ciuda vizitei lui Blinken, China și SUA încă au o prăpastie periculoasă între ele

O vizită a principalului diplomat al Americii în China, din această săptămână, s-a încheiat cu exprimarea bilaterală a speranței că acesta a fost un prim pas cheie pentru restabilirea relației dintre cele două.

Dar sub aceste semnale pozitive, vizita de două zile la Beijing a secretarului de stat american, Antony Blinken, a evidențiat o altă realitate: o prăpastie largă și periculoasă între cele două puteri.

Pe probleme fundamentale și stringente, cum ar fi competiția celor două țări, SUA și China rămân încă despărțite de o prăpastie, scrie CNN.

Găsirea unui teren comun între cele două părți – una, o țară autoritara dornică să-și extindă influența globală, iar cealaltă, o superputere democratică cu influență internațională majoră – nu va fi niciodată ușoară.

Faptul că vizita lui Blinken a continuat după o întârziere de luni de zile din cauza unei dispute cu privire la un balon de supraveghere chinez, a fost văzut pe scară largă ca un pas pozitiv pentru stabilizarea legăturilor. ... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel