Data publicării:
Liderii PSD se tem de percheziții la sedii. Cazul Govor poate arunca în aer partidul
Liderii locali ai PSD se tem de cazul Govor, chiar dacă nu au schimbat nici două vorbe cu președintele PSD Satu-Mare. Practic, detonarea scandalului Govor poate arunca în aer partidul, aducând la DNA întreaga conducere centrală, dar și a organizațiilor. Motivul: mecanismul de numire în funcții, la toate nivelurile, este similar celui folosit de Mircea Govor.
Organizațiile locale ”recomandau” oameni pentru funcțiile de conducere în administrația publică, deconcentrate, ANAF, sau în consiliile de administrație ale unor regii de stat. Ipoteza ca discuțiile să fi fost înregistrate, încă din 2013, ca în cazul Govor, nu poate fi exclusă, dar mai periculoasă este corespondența electronică.
Pesediștii se tem de percheziții la sedii, care ar urma să le ridice computerele. Mai ales că în perioada USL negocierile se purtau și între partide, iar corespondența este mai voluminoasă.
Renunță PSD la criteriile de integritate sau la conducerea actuală?
Chiar dacă multe dintre aceste comunicări interne nu vor duce la condamnări, interpretarea recomandărilor drept trafic de influență va permite DNA cercetarea majorității liderilor. PSD va trebui să renunțe la criteriile de integritate, recent adoptate, sau va rămâne doar cu liderii din organizația de tineret.
Mai mulți lideri locali vor ca partidul să denunțe drept intervenție politică o eventuală percheziționare a sediilor. ”Toate partidele fac așa. Și în străinătate. Așa s-a făcut din 1989. Falcă l-a pus pe Blejnar, de exemplu, de ce nu e anchetat un caz din 2010, dar se încearcă distrugerea PSD?”, se întreabă. De asemenea, la o eventuală extindere a procedurii aplicate în cazul Govor, ei solicită renunțarea la criteriile de integritate și declanșarea unor proceduri parlamentare de reacție.
Președintele martor, secretarul-general anchetat penal
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost audiat ca martor, vicepreședintele Andrei Dolineaschi este cercetat penal, iar liderul PSD Satu Mare, Mircea Govor, este arestat la domiciliu. Procurorii spun că, în 2013, Govor și-a folosit influența pentru a numi apropiați în funcții la AJFP. Govor mai este anchetat pentru un presupus șantaj, din 2010. DNA susține că secretarul general Dolineaschi este complice pentru că a transmis șefilor ANAF solicitările lui Govor și l-a pus în legătură cu factorii de decizie din ANAF.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News