Liderii lumii promit să oprească defrișările pentru binele planetei
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 02 noi 2021, 16:42
WhatsApp
Pexels / Liderii lumii promit să oprească defrișările pentru binele planetei
Pexels / Liderii lumii promit să oprească defrișările pentru binele planetei
În cadrul summitului de la Glasgow liderii lumii au promis că vor reduce defrișările. 

Peste 100 de lideri mondiali au promis că vor pune capăt și vor inversa efectul defrișărilor până în 2030, în primul acord major al summit-ului COP26 privind schimbările climatice, relatează BBC

Brazilia, unde întinderi extinse din pădurea tropicală amazoniană au fost tăiate, s-a numărat în mod ironic printre semnatari. Angajamentul include aproape 14 miliarde de lire sterline din fonduri publice și private.

A doua tentativă pentru reducerea defrișărilor

Experții au salutat această mișcare, dar au avertizat că un acord anterior din 2014 „nu a reușit deloc să încetinească defrișarea” și, de asemenea,  trebuie respectate angajamentele. Doborârea copacilor contribuie la schimbările climatice, deoarece epuizează pădurile care absorb cantități mari de CO2, gaz care susține încălzirea globală.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, care găzduiește întâlnirea globală de la Glasgow, a declarat că „mai mulți lideri decât oricând”, un total de 110, și-au asumat angajamentul „de referință”.

„Trebuie să oprim pierderea devastatoare a pădurilor noastre”, a spus Boris Johnson, și „să punem capăt rolului umanității de cuceritor al naturii și, în schimb, să devenim custodele naturii”, a mai adăugat acesta. 

Summitul este crucial pentru problema schimbărilor climatice

Summitul de două săptămâni de la Glasgow este considerat crucial pentru ca schimbările climatice să fie controlate. Țările care au semnat angajamentul, inclusiv Canada, Brazilia, Rusia, China, Indonezia, Republica Democrată Congo, SUA și Marea Britanie, acoperă aproximativ 85% din pădurile lumii.

O parte din fonduri vor fi direcționate către țările în curs de dezvoltare pentru a reface terenurile deteriorate, pentru a combate incendiile și pentru a sprijini comunitățile indigene. De asemenea, guvernele din 28 de țări s-au angajat să elimine defrișările din comerțul global cu alimente și alte produse agricole, cum ar fi uleiul de palmier, soia și cacao.

Aceste industrii conduc la pierderea pădurilor prin tăierea copacilor pentru a face loc animalelor pentru a pășuna sau pentru a crește culturile.

Peste 30 dintre cele mai mari companii financiare din lume - inclusiv Aviva, Schroders și Axa - au promis, de asemenea, că vor pune capăt investițiilor în activități legate de defrișare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?