Licitația vânzării Cupru Min a picat. Canadienii au refuzat garanția pentru investițiile de mediu
Vânzarea companiei Cupru Min către Roman Copper a eşuat, deoarece compania canadiană nu a îndeplinit niciuna dintre cele trei condiții impuse de statul român pentru privatizarea Cupru Min: un depozit colateral (cont escrow) în valoare de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investiţiilor de mediu; plata sumei pentru acţiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu-ambele fiind condiţii suspensive în contract; publicarea contractului de privatizare.
Vineri noaptea, după ore de negocieri, contractul de privatizare a Cupru Min a fost anulat. "Cerinţele statului român nu au fost îndeplinite de compania canadiană Roman Copper, iar contractul nu a fost semnat. Termenul a expirat vineri, 6 aprilie, ora 24. Ministerul Economiei va analiza situaţia creată şi suntem pregătiţi să reluăm privatizarea ", a declarat ministrul Economiei, Lucian Bode.
La începutul săptămânii trecute, firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.
Roman Copper este o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.
Preţul de licitaţie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societăţii şi cantitatea de cupru care poate fi exploatată în urma unor investiţii estimate chiar de conducerea unităţii, nu de către un evaluator independent, fără să fie luată în considerare şi valoarea zăcământului.
"Preţul de vânzare a fost determinat prin raport de evaluare întocmit în conformitate cu standardele ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România-n.r.), pe baza aplicării metodei activului net corectat şi a cash-flow. În evaluare nu a fost luată în considerare valoarea zăcământului, ci valoarea activelor societăţii şi cantităţile de minereu cuprifer estimate a fi exploatate în condiţiile efectuării investiţiilor tehnologice şi de mediu preliminate de către conducerea societăţii prin intermediul unui plan de afaceri", se arată într-un document obţinut de Mediafax.
Citește și:
De ce la prețul de vânzare al Cupru Min nu s-a luat în calcul și valoarea zăcământului
Oficial, zăcământul de la Cupru Min, valorează 13-14 miliarde de euro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News