Data publicării:

Liceul din Franța unde a fost înjunghiat un profesor, evacuat acum din cauza unei alerte cu bomba

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Luni dimineața, un liceu din Arras, în nordul Franței, unde un profesor francez a fost înjunghiat mortal vineri, a fost evacuat din cauza unei alerte cu bombă, conform unui fotograf Reuters prezent la fața locului.

Atacul de vineri, care a determinat guvernul să declare Franța în stare de alertă maximă din punct de vedere al securității, a avut loc într-un context în care "o atmosferă jihadistă" se instaurase, a afirmat ministrul de Interne, Gerald Darmanin, în weekend, după ce un atac mortal al Hamas asupra Israelului a declanșat măsuri de represalii și atacuri aeriene.

Deși luni nu erau programate cursuri la liceul Lycee Gambetta, ușile școlii au fost deschise pentru ca elevii și personalul să-și aducă omagiul profesorului Dominique Bernard, ucis de un tânăr de 20 de ani într-un atac condamnat de președintele Emmanuel Macron drept "terorism islamic barbar".

În cursul dimineții de luni, Macron a postat un mesaj pe platforma de socializare X adresat elevilor și personalului școlii: "Dacă vă vorbesc, este pentru a vă asigura pe toți că suntem alături de voi."

"Vom contracara întotdeauna ura orbească cu setea nestinsă de a învăța, cu dorința de a cunoaște și cu setea de a trăi în libertate."

Vineri, atacatorul, un fost elev a cărui frate mai mare ispășea o pedeapsă cu închisoarea pentru legături cu rețele militante islamiste, l-a înjunghiat pe Bernard mortal și a rănit alte trei persoane.

După alerta cu bombă de luni dimineața, profesorii, unii dintre ei în lacrimi și ținându-se unii de alții, au părăsit clădirea. Același lucru s-a întâmplat și cu elevii care veniseră să depună flori în memoria lui Bernard.

În timp ce o echipă de deminare a poliției a sosit la fața locului, profesorii și elevii s-au adunat în curtea unei clădiri din fața școlii, unde personalul de protecție civilă i-a încurajat.

În cursul zilei de luni, în școlile din întreaga țară, este programat un moment de reculegere pentru a aduce omagiu victimelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel