Leul pierde din nou teren în faţa valutelor principale
Iată cursul valutar din 8 decembrie 2022.
Moneda naţională s-a depreciat, joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9192 lei, în creştere cu 0,06 bani (+0,01%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9186 lei.
Leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,6852 lei, în creştere cu 0,17 bani (+0,04%), comparativ cu miercuri, când s-a situat la 4,6835 lei.
Moneda naţională s-a apreciat faţă de francul elveţian, calculat de BNR la 4,9737 lei, în scădere cu 0,29 bani (0,06%), faţă de 4,9766 lei, cotaţia anterioară.
Gramul de aur s-a scumpit, joi, până la valoarea de 268,5155 lei, de la 267,0437 lei, în şedinţa precedentă, scrie Agerpres.
Vasilescu (BNR) anunță când va ajunge inflația 'în matca ei de 2%'
Inflaţia este nedreaptă pentru societatea românească, pentru că n-am făcut nimic ca să o aducem, iar la această oră băncile centrale sunt singurele care pot să lupte eficient cu inflaţia, având o armă urâtă de toată lumea şi anume dobânda de politică monetară, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României.
'Dacă privim ce se întâmplă în interiorul societăţii româneşti, aş putea să spun că pentru noi, şi nu cred că greşesc, această inflaţie este nedreaptă, pentru că n-am făcut nimic ca s-o aducem. Practic, inflaţia a început în ianuarie 2021, treptat, aşa, încetul cu încetul, şi dintr-o dată a luat avânt. Toată lumea întreabă: Cum vom ieşi? Cum se va termina? Inflaţia este ca un avion cu reacţie.', a spus Vasilescu.
'Marile centre de analize din lume spun în anii, nu 2023, ci 2024-2025. Atunci inflaţia ar trebui să ajungă în matca ei de 2%'
Pleacă pe pistă cu viteză, la un moment dat se desprinde de pistă, face unghi drept şi o zbugheşte către cer? Aşa, dintr-o dată. Când se întoarce la aterizare, e mai complicat. Vine încet...avioanele astea cu reacţie au nevoie de o pistă lungă, la un moment dat mai dau drumul şi la o umbrelă. Cam aşa a început inflaţia şi cam aşa se va încheia. Când? Marile centre de analize din lume spun în anii, nu 2023, ci 2024-2025. Atunci inflaţia ar trebui să ajungă în matca ei de 2%. 2% consideră toată lumea noastră, din America şi până în Japonia, că ar fi inflaţia ideală.(...) Şi la această oră, băncile centrale sunt singurele care pot să lupte eficient cu inflaţia, având această armă urâtă de toată lumea: dobânda de politică monetară', a spus Vasilescu la Gala Financial Intelligence.
El a subliniat că în 2020, lună de lună, din ianuarie şi până în decembrie, România a avut constant, în tabloul european al celor 27 de state membre UE, 'absolut cea mai bună poziţie'.
'Iar finalul a fost în decembrie 2020, când inflaţia în România a fost 2,06%, practic 2%, aşa cum visează toată lumea să aibă. Nimeni din tabloul celor 27 de ţări nu a mai avut nici măcar pe aproape o inflaţie de... Au fost, de fapt, 2 categorii: mai sus decât noi şi mai jos decât noi. Noi fiind pe linia de echilibru, repet, cu cea mai bună inflaţie. Deasupra, erau cu inflaţii mai mari decât noi, adică intrând în zona galopului inflaţiei, cam toate ţările din jur, şi Cehia, şi Polonia, şi Ungaria, şi Bulgaria, şi Slovacia şi ţările baltice. Şi acestea sunt şi acum. Sunt foarte multe voci care spun lucruri neadevărate despre inflaţia din România.', a declarat Vasilescu.
'Sigur că inflaţia este mare, dar din zona aceasta, care exprimă de fapt o anumită conjunctură, anumite condiţii sociale, politice, economice, în zona asta noi avem din nou cea mai bună poziţie. Bulgarii sunt deasupra noastră, cu inflaţie mai mare, ungurii sunt cu inflaţie mai mare, polonezii cu inflaţie mai mare, cehii sunt cu foarte multe procente peste noi. Aşa era şi atunci. În 2020 toate aceste ţări erau peste noi. Şi erau ţările din zona euro care erau sub noi. Adică în deflaţie, ceea ce este ceva mai cumplit decât inflaţia.', a spus Vasilescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News