Data publicării:

Lepra, o boală medievală, ar putea fi răspunsul unor maladii actuale. Descoperire impresionantă a oamenilor de știință

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Wikicommons
Sursă foto: Wikicommons

Lepra ar putea fi răspunsul unor afecțiuni care au la bază discontinuitatea regenerării celulare.

Alegeri prezidentiale 2024

Bacteriile care determină lepra ar putea deține secretul pentru repararea și regenerarea organismului în siguranță, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh. Experimentele pe animale au descoperit capacitatea remarcabilă a bacteriilor de a dubla aproape dimensiunea ficatului prin stimularea creșterii sănătoase. Dar descoperirea modului în care o fac ar putea duce la noi terapii care sfidează vârsta și timpul, spun oamenii de știință.

Lepra provoacă dizabilități atunci când infectează nervii, pielea și ochii. De-a lungul istoriei, cei infectați au fost ocoliți de semenii lor din societate. Dar bacteria care o provoacă, Mycobacterium leprae, are alte proprietăți neobișnuite, printre care și capacitatea de a efectua „alchimie biologică”, transformând un tip de țesut corporal în altul, ceea ce îi fascinează pe oamenii de știință.

Așa că cercetătorii au apelat la un alt animal care dezvoltă boala: armadillos. Experimentele, care au fost efectuate în SUA, au arătat mostrele de țesut  infectat din ficatul animalelor fiind acaparat de bacteria care reprograma celulele pentru a-și relua scopul. 

„A fost total neașteptat”, mi-a spus prof Anura Rambukkana pentru BBC, de la centrul de medicină regenerativă al Universității din Edinburgh.

Ficatul și-a dublat dimensiunea

Rezultatele, publicate în Cell Reports Medicine, au arătat că ficatul aproape și-a dublat dimensiunea. S-ar putea să vă așteptați ca o astfel de creștere să fie defectuoasă sau chiar canceroasă, dar o analiză detaliată a arătat că este atât sănătoasă, cât și funcțională, completă cu gama obișnuită de vase de sânge și canale biliare.

„Este oarecum uimitor”, a spus profesorul Rambukkana. „Cum fac asta? Nu există nicio terapie celulară care să poată face asta”.


Se pare că bacteria de lepră întoarce ceasul biologic al ficatului. Celulele hepatice dezvoltate complet ocupă sute de roluri în organism. Dar bacteriile le duc înapoi într-o etapă inițială în care pot crește rapid în număr înainte de a se maturiza înapoi la vârsta adultă. Interogarea activității diferitelor părți ale ADN-ului celulelor a scos la iveală o imagine mai asemănătoare cu cea a unui animal mult mai tânăr sau chiar a unui făt, când ficatul încă se formează.

Dar detaliile precise despre cum se întâmplă toate acestea rămân evazive. Cercetările câștigătoare ale Premiului Nobel au arătat că este posibil să se întoarcă forțat ceasul până la punctul în care celulele își redobândesc capacitatea de a deveni orice alt tip de celulă din organism - dar acest lucru riscă să le transforme în unele canceroase.

Ce este lepra. Primul caz din 2022 a apărut în Grecia

Grecia a anunțat că a fost depistat primul caz de lepră în țara lor. Pacientul cu lepră a fost tratat în spital, anunță presa din Grecia.

Lepra (sau boala Hansen) este o boală infecțioasă gravă cunoscută din antichitate, provocată de Mycobacterium leprae sau Mycobacterium lepromatosis. Principalele forme ale bolii se bazează pe numărul de bacterii prezente: paucibacilare și multibacilare.

Cele două forme se diferențiază prin numărul de pete ușor depigmentate prezente, formele paucibacilare având mai puțin de cinci pete, iar formele multibacilare având mai mult de cinci pete. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel