Lemnul de foc pentru populaţie, măsură de ultimă oră
Autor: Mircea F. Cristian | Publicat pe: 12 dec 2017, 16:56
WhatsApp
Doina Pană
Doina Pană
Conform celor declarate de Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor, în cadrul audierilor pentru avizarea bugetului instituţiei, lemnul de foc pentru populaţie va deveni o prioritate.

'O veste bună pe care v-o dau este că, spre deosebire de alţi ani, când practic se judeca pe obiective, anul acesta mergem pe programe. Pe undeva este şi o corelare cu faptul că tot ce vine din fonduri europene, şi nu sunt puţini, e o normalitate ca şi investiţiile pe care noi le derulăm să fie pe aceste programe. Avem şapte programe mari (...) În 2015, când am modificat Codul Silvic, noi am introdus un alineat pe articolul 60 care spunea 'Asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie', dar nu se spunea cum. Hotărârea de Guvern care însemna Normă de aplicare, trebuia să o facă... A făcut-o atât de prost încât pentru 2016 doar 15% a mai exploatat Romsilva din pădurile proprietate publică a statului. Deci, a scăzut suprafaţa. În rest, s-a exploatat pe picior", a explicat ministrul Apelor şi Pădurilor.

"Din datele SUMAL reiese că, anul trecut, sub 20% din lemnul de foc de care au beneficiat agenţii economici s-a dus la populaţie. Atunci, noi am hotărât să modificăm Codul Silvic, astfel încât la articolul 60 să nu se spună numai asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie, ci să spună şi cum, pe etape. Am cerut la Guvern un grup inter-ministerial pentru crearea de soluţii alternative pentru încălzirea populaţiei, pentru că sunt la îndemăna noastră, iar alte ţări o fac. Unii au zâmbit când am vorbit despre peleţii din paie. Acestea au capacitate calorică la jumătate decât cea a motorinei, însă sunt ecologice. Avem paie cărora le dăm foc pe câmp ca să se facă arăturile', a menţionat Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor, în cadrul audierilor pentru avizarea bugetului instituţiei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?