Legea turismului. Când intră în vigoare
Autor: Diana Popescu | Publicat pe: 19 apr 2017, 10:53
WhatsApp
Ministrul Turismului a declarat că se dorește ca legea turismului să intre în vigoare începând de la 1 ianuarie 2018.

'Sunt multe de spus, dar avem un avantaj că instituţia pe care o conduc pleacă de la zero. În ultimii ani nu s-a făcut nimic în industria de profil. Este un dezavantaj că nu s-a făcut nimic şi că mergem pe o legislaţie veche de aproximativ 13-14 ani. Nu trebuie să ne mai uităm în spate, ci numai înainte. Au fost făcuţi paşi foarte importanţi într-un timp foarte scurt, într-o colaborare foarte bună cu entităţile private. Trebuie să recunoaştem că investiţiile în turism şi alimentaţie publică sunt private 99%. Ne-am propus ca Legea turismului să o realizăm şi o să o dezbatem până la 1 iulie 2017, pentru a putea intra în vigoare din 1 ianuarie 2018. Trebuie să fie o perioadă de pregătire, nu doar pentru cei privaţi, ci şi pentru cei din administraţia publică. O lege care nu este uşor de realizat. Trebuie să ne gândim foarte bine cum să avem această lege: una stufoasă prin care nu vom realiza mare lucru sau una scurtă, dinamică în care să definim ceea ce avem de definit?', a afirmat Mircea Titus Dobre.

Potrivit acestuia, industria turismului ar putea să se dubleze când vorbim despre procentul din produsul intern brut, până la 3%.

'Vorbim despre o dublare a procentului din PIB în ceea ce priveşte această industrie. Eu spun că, în 3-4 ani, putem să discutăm de o dublare de la 1,5% la 3%, poate chiar şi mai mult. Trebuie să ne întrebăm, în primul rând, dacă este vorba despre 1,5%. Descopăr pe parcurs tot felul de entităţi private care nu sunt fiscalizate, înregistrate, certificate, licenţiate şi nu sunt de acord cu concurenţa neloială. Trebuie să avem entităţi care să-şi plătească impozitele şi taxele, să nu spună lasă că merge şi aşa. Nu mai trebuie să meargă aşa şi trebuie să ne maturizăm şi să punem lucrurile la punct din această abordare. Sunt multe lucruri de făcut în această industrie, iar responsabilitatea autorităţii centrale este să punem la punct partea de temei legal, de act normativ. Pe partea de pachete de servicii turistice suntem deja în pre-infringement, în acest moment. Este vorba despre două directive, una din 1999, alta din 2015, care trebuiau transpuse în legislaţia românească, lucru care nu s-a întâmplat. Nu e niciun fel de problemă, o vom rezolva şi pe aceasta. Până la 31 decembrie 2017 trebuie să rezolvăm aceste probleme', a susţinut oficialul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?