Data publicării:
Legea privind administrarea porturilor, în atenția CCR. Judecătorii au admis obiecția lui Klaus Iohannis
CCR admite sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra legii privind administrarea porturilor.
Miercuri, Curtea Constituțională a României a dat curs sesizării președintelui Klaus Iohannis referitoare la o lege privind administrarea porturilor și a căilor navigabile.
Potrivit unui comunicat CCR preluat de Agerpres, judecătorii constituționali au acceptat obiecția de neconstituționalitate și au constatat că Legea care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 160/2020, privind modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 22/1999 referitoare la administrarea porturilor și a căilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval din domeniul public, precum și desfășurarea activităților de transport naval în porturi și pe căile navigabile interioare, și pentru completarea articolului 25 alineatul (1) din Legea concurenței nr. 21/1996, este neconstituțională.
Ce articole s-ar fi încălcat
"În esenţă, Curtea a reţinut că au fost încălcate dispoziţiile art.147 alin.(2) şi (3) din Constituţie, ca urmare a nerespectării de către Parlament, în cadrul procedurii de reexaminare a legii, a celor statuate de Curtea Constituţională în Decizia 18 din 15 februarie 2023, eliminându-se, în mod nejustificat, dintre criteriile de selecţie a membrilor organelor de conducere ale administraţiilor portuare în care infrastructura portuară aparţine domeniului public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale menţiunea care definea domeniul în care este necesară experienţa profesională, circumscris iniţial activităţi specifice sectorului transport, logistic, administrarea infrastructurii de transport" se precizează în comunicat.
Totodată, Curtea a constatat că normele tranzitorii incluse în articolul III al legii contestate sunt neclare, generând o incoerență legislativă, ce poate afecta principiul securității juridice, încălcând astfel dispozițiile articolului 1, alineatele (3) și (5) din Constituție.
A fost a doua sesizare trimisă de către șeful statului Curții Constituționale în legătură cu acest act normativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News