Legea pentru reducerea risipei alimentare a primit undă verde de la Senat
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Senatul a adoptat Legea privind prevenirea și reducerea risipei alimentare. Iată ce îi aşteaptă pe români de acum încolo.

Legea pentru reducerea risipei alimentare a fost aprobată de Senat. Proiectul legislativ cuprinde un nou pachet de legi menite să sprijine românii să renunțe la risipa alimentară. Proiectul depus de deputata USR Diana Buzoianu, depus alături de peste 160 de senatori și deputați din toate partidele democratice din România, a primit votul final.

Legea prevede obligații clare care să contribuie efectiv la lupta împotriva risipei alimentare, având în vedere că România este în top atunci când vine vorba despre risipa alimentară. „România este țara cu peste o treime din populație în risc de sărăcie și excluziune socială, conform statisticilor oficiale. În acelaşi timp, în România se aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare. Pe scurt, pierdem zilnic cantități considerabile de alimente, în timp ce o mare parte a populației nu își permite accesul la alimente de bază. Această realitate trebuie schimbată, iar proiectul de față îşi propune să facă paşi importanți în acest sens”, a declarat Diana Buzoianu, co-inițiatoarea legii.

Printre măsurile prevăzute în cadrul proiectului de lege se numără:

- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va realiza o platforma națională online pentru raportarea datelor privind risipa alimentară de către operatorii economici.

- Ministerul va publica, de asemenea, pe website-ul propriu, date relevante anuale cu privire la progresele făcute pentru prevenirea şi diminuarea risipei alimentare şi va realiza strategia națională de prevenire şi reducere a risipei alimentare care va fi actualizată o dată la 5 ani

- Autoritățile administrației publice vor avea, pentru prima dată în legislație, obligația să ia măsuri împotriva risipei alimentare

- Operatorii economici vor avea obligația să depună toate eforturile necesare pentru a încheia contracte prin care să doneze produsele alimentare înainte de expirare

- Se vor stabili condiții mai puțin birocratice pentru organizațiile care preiau alimentele neperisabile de la magazine şi lanțuri alimentare.

Câtă mâncare aruncă românii la gunoi

România risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an. Cifra plasează România la jumătatea clasamentului european al țărilor care trimit mâncarea la pubelă, după numărul de kilograme pe cap de locuitor.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată că 49% din risipa alimentară se realizează la nivelul gospodăriilor individuale ale populației; sectorul industriei alimentare generează 37% din risipă; alimentația publică - 5%, iar sectorul agricol - 2%.

Toate marile lanțuri de magazine din România au deja programe de combatere a risipei alimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel