Data publicării:
LEGEA PENSIILOR, în pericol. Consiliul Fiscal, opinie după rectificarea lui Cîțu: Derapaj bugetar de proporții - Document
Consiliul Fiscal al României a transmis presei o opinie după rectificarea bugetară operată de ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.
”Prognoza cadrului macroeconomic aferent celei de-a doua rectificări bugetare este caracterizată de o deteriorare, avansul PIB real și al indicatorilor pieței muncii fiind proiectat în scădere, cu impact negativ asupra veniturilor bugetare.” așa începe opinia Consiliului Fiscal despre rectificarea bugetară a Guvernului PNL, operatăde Ministerul Finanțelor, condus de Florin Cîțu.
Depășirea pragului de deficit de 3%, iminentă
Continuă: ”Proiectul de rectificare are în vedere revizuirea majoră a deficitului bugetar – fără precedent de la adoptarea LRFB – de la 2,76% la 4,3% din PIB potrivit metodologiei naționale. (...) depășirea considerabilă a pragului de 3% pentru deficitul bugetar potrivit metodologiei europene, dincolo de care CE poate declanșa procedura de deficit excesiv, este iminentă.”
Legea pensiilor, piedică în consolidarea bugetară
Consiliul Fiscal dă și semnalul: ”Consolidarea bugetară nu este posibilă în condițiile menținerii calendarului actual de aplicare a noii legi a pensiilor și a coordonatelor actuale ale politicii fiscal-bugetare”.
Consiliul fiscal consideră că această situație vine ca urmare a ”nerealizării plusului de încasări având drept surse reducerea evaziunii fiscale și amnistia fiscală, nematerializarea la nivelul scontat a absorbției de fonduri UE și a veniturilor nefiscale, precum și a deteriorării cadrului macroeconomic.”
”Derapaj bugetar de proporții”
La capitolul ”Concluzii”, Consiliul Fiscal scrie că ”proiectul celei de-a doua rectificări bugetare consfințește un derapaj bugetar de proporții, iar principalii factori care au condus la acest rezultat sunt de natură permanentă și, prin urmare, dificil de corectat.”.
Din nou, concluziile arată o opoziție fermă la aplicarea legii pensiilor:
”În aceste condiții, CF apreciază că sunt necesare măsuri credibile de consolidare bugetară, considerând atât nivelul actual al deficitului, cât și perspectiva pe termen mediu. Aceasta din urmă este influențată considerabil de noua lege a pensiilor care implică cheltuieli suplimentare comparativ cu anul 2019 de 0,7% din PIB în anul 2020, 2,7% din PIB în anul 2021 și respectiv 3,7% din PIB în anul 2022. Consolidarea bugetară nu este posibilă în condițiile menținerii calendarului actual de aplicare a noii legi a pensiilor și a coordonatelor actuale ale politicii fiscal-bugetare. Această afirmație are în vedere ipoteza că nu este credibilă o creștere majoră și rapidă a veniturilor fiscale prin îmbunătățirea colectării, care să permită menținerea actualului calendar de aplicare a legii pensiilor. Proiectul de buget pentru anul 2020 trebuie să răspundă dezideratului obiectiv de consolidare bugetară prin semnalarea unei schimbări de tendință, necesară atât din perspectiva apărării echilibrelor macroeconomice și robusteții economiei, cât și din cea a respectării regulilor fiscale europene și naționale.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News