Data actualizării:
Data publicării:

Legea finanțării partidelor, demers de schimbare în PE. Impact semnificativ pe scena politică

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Legea privind finanțarea partidelor politice europene ar urma să fie modificată în Parlamentul European. Europarlamentara PSD Claudia Țapardel declară că democrația europeană depinde de resursele puse la dispoziția partidelor politice. 

PE a dezbătut în plenul de la Strasbourg inițiativa câtorva grupuri parlamentare de a modifica Regulamentul privind Finanțarea Partidelor și Fundațiilor Politice Europene. Propunerea ar urma să aibă un impact semnificativ asupra activității politice din toate statele membre. Vine în contextul în care scena politică europeană a ultimilor ani a fost marcată de ascensiunea populiștilor și a euroscepticilor. 

Claudia Țapardel, membră în Comisia pentru Afaceri Constituționale, este una dintre susținătoarele acestei modificări: ”Actuala lege privind finanțarea partidelor și fundațiilor politice europene nu mai corespunde nevoilor actuale și nici atmosferei politice din Europa”.

Fenomen care erodează din interior proiectul european

Europarlamentara PSD a adăugat: ”În acest context, punerea în dezbatere a acestei legi este un lucru firesc și trebuie interpretată ca o preocupare justă a liderilor politici de la Bruxelles față de democrația europeană. Mai ales acum că ne confruntăm cu o apatie generalizată a votanților din toate țările membre, un fenomen care erodează din interior proiectul european, este cu atât mai important să asigurăm un cadru legislativ transparent și, totodată, flexibil pentru partidele și fundațiile active pe scena europeană.”

[citeste si]

Mai multe grupuri politice din PE propun Comisiei Europene o serie de schimbări ale regulamentului elaborat în 2014, ca răspuns la mișcările anti-europene care profită de legislația actuală, dar și în anticiparea alegerilor care vor urma începând cu 2019.

”Modificările pe care vrem să le aducem reprezintă o investiție în viitorul nostru ca Uniune. Spre exemplu, un aspect important ridicat de grupul socialiștilor și democraților ține de eliminarea obligației ca partidele și fundațiile europene să își cofinanțeze bugetul în proporție de 15%. Dat fiind că atât numărul membrilor de partid cât și bugetele guvernelor naționale - principalele surse de finanțare - se află în scădere, considerăm că menținerea acestei cote ridicate reprezintă o povară. Mai mult decât atât, în contextul în care ne apropiem de următoarele alegeri europene, organizațiile din fiecare stat membru vor avea nevoie să-și promoveze programele și candidații,  ceea ce va presupunere o mobilizare sporită a resurselor financiare. Un alt tip de modificare despre care consider că va avea un impact semnificativ asupra procesului democratic din Europa se referă la creșterea numărului de eurodeputați care pot reprezenta un partid de la unu, cât este în prezent, la minimum trei. Logica din spatele acestei propuneri ține de aritmetica finanțării - cu cât avem mai multe partide, cu atât mai puține fonduri va primi fiecare. Situația actuală duce pe de o parte la fragmentarea scenei politice și la diminuarea impactului pe care îl poate avea fiecare actor, dar permite și abuzuri din partea celor care își doresc subminarea Uniunii Europene. Nu în ultimul rând, pentru a spori transparența finanțării politice europene, un deputat din Parlamentul European ar trebui să fie membru al unui singur partid european, la care este afiliat și partidul său național sau regional la data finală de depunere a cererilor de finanțare.” a susținut Țapardel în plenul de la Strasbourg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel