Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Legea care le permitea mamelor din România să încaseze mii de euro. Guvernanții au schimbat regulile

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Legea care le permitea mamelor din România să încaseze mii de euro. Guvernanții au schimbat regulile / Foto: Pixabay
Legea care le permitea mamelor din România să încaseze mii de euro. Guvernanții au schimbat regulile / Foto: Pixabay

Din cauza unei anomalii legislative până acum mii de mame au primit sume uriașe de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

Alegeri prezidentiale 2024

Legislația a permis până acum femeilor care încheiau o asigurare opțională de maternitate cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) și cotizau lunar cu 360 de lei să primească aproximativ 25.000 de euro în total.

Astfel, potrivit OUG 158/2005 și Legii 399/2006, până acum, dacă o femeie fără venituri sau cu venituri extrasalariale încheia cu CAS un contract de asigurare pentru sarcină și lăuzie, pentru care achita timp de șase luni puțin peste 500 de euro în total, avea posibilitatea ca după naștere să primească o sumă de 50 de ori mai mare. Astfel se făcea că pentru cotizația de 360 de lei/lună timp de o jumătate de an, mamele se alegeau cu câte 30.600 de lei, timp de patru luni, scrie Adevărul.ro.

În acest context, numărul asigurărilor opționale solicitate de mame a crescut considerabil. Numai în prima lună a acestui an, trei case de asigurări din țară și-au epuizat bugetul pentru tot anul 2023, iar asta i-a pus pe gânduri pe guvernanți.

Cum a fost modificată legea

Legislația a fost modificată printr-o altă OUG în luna martie a acestui an. S-a stabilit că venitul lunar înscris în contractul de asigurare opțională nu mai poate depăși 9.000 de lei brut, indiferent de tipul de concediu medical, incluzându-l aici și pe cel pentru sarcină și lăuzie. 

„OUG nr. 10/15 martie 2023 limitează venitul lunar asigurat pentru persoanele care se asigură și încheie contracte pentru indemnizații de concedii medicale cu Casele de Asigurare. Se limitează venitul lunar la care persoanele se asigură opțional la maximum trei salarii minime brute pe economie, ceea ce impactează evident plata indemnizațiilor pentru concediile de sarcină și lăuzie”, a precizat medicul șef CAS Vâlcea, Gabriela Pădureanu, director executiv adjunct.

În textul noului act normativ se recunoaște că s-a făcut discriminare, menționându-se o "inegalitate între valoarea indemnizațiilor de maternitate de care beneficiază majoritatea persoanelor asigurate salariate, față de valoarea indemnizațiilor de care beneficiază persoanele nesalariate, care se pot asigura opțional la un venit liber ales".  

Deocamdată nu au fost elaborate normele metodologice pentru aplicarea acestui act normativ, dar el va viza și contractele aflate în plată, primele efecte ale modificării putând fi văzute abia în vară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel