Legea ”Business Angels”, adoptată de Parlament: De ce facilități beneficiază cei care investesc în firme mici
Românii care vor investi sume cuprinse între 3.000 și 200.000 de euro în microîntreprinderi și înreprinderi mici vor beneficia de anumite facilități fiscale, conform noii legi pentru stimularea investitorilor individuali "business angels", adoptată miercuri de Parlament.
Legea a fost aprobată de Camera Deputaților, ca for decizional, cu 265 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” și 4 ”abțineri”, dupa șapte luni de la promovarea proiectului de către Guvern. Până la intrarea în vigoare mai trebuie parcurs un singur pas: legea trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis, pentru a putea fi publicată în Monitorul Oficial.
Astfel, un investitor privat care va oferi unei firme tinere un împrumut de minimum 3.000 de euro, pe 3 ani, va primi, în schimb, părți sociale în afacere. Inițial, proiectul propus de Executiv prevedea un prag minim de investiție de 5.000 de euro, însă Legislativul l-a redus până la 3.000 de euro, dar a introdus, în schimb, un plafon maximal de 200.000 de euro.
Mai multe detalii despre legea adoptată de Parlament, potrivit hotnews.ro:
Ce obține investitorul?
- În plus față de situația din prezent, viitoarea lege îl scutește pe ”business angel” de impozit asupra veniturilor din dividendele de la firma în care a făcut investiția, timp de 5 ani.
- Când decide să-și vândă partile sociale obținute în firma, este scutit de impozit pe diferența pozitivă între prețul de vânzare și prețul de cumpărare, dacă transferul are loc după trecerea unui termen de 3 ani de la dobândire.
Ce obține mica firmă care primește investiția?
- Capital necesar dezvoltării afacerii, printr-un împrumut fără dobândă.
- Pe lângă bani, atrage în firma și experiență și know-how, având în vedere, că, de regulă, ”business angel-ul” este o persoană cu experiență în afaceri și management.
Condiții pentru investitor:
- Să fie persoană fizică.
- Poate primi maximum 49% din SRL-ul în care investește.
- Nu are voie să-și vândă părțile sociale timp de 3 ani.
Condiții pentru firma care primește investiția:
- Trebuie să fie societate cu răspundere limitată (SRL).
- Este întreprindere autonomă.
- Nu se află în stare de faliment ori lichidare.
- Trebuie să fie o microîntreprindere sau o firmă mică (are active și cifră de afaceri mai mici de 10 milioane de euro și mai puțin de 50 salariați). Această prevedere a fost introdusă de Parlament. Tot Parlamentul a eliminat și condiția ca SRL-ul să aibă maximum 3 ani de la înființare pentru a beneficia de investiția ”business angel”.
În forma legii adoptate de Parlament, nu beneficiază de aceste prevederi investițiile realizate în societăți care desfășoară activități în următoarele domenii:
- bancar;
- asigurări și reasigurări, al pieței de capital, intermedieri financiare, orice alte activități în domeniul financiar;
- tranzacții imobiliare, închiriere active imobiliare, intermedieri în domeniul imobiliar, dezvoltare imobiliară;
- jocuri de noroc și pariuri;
- producție sau comercializare de oțel;
- producție sau comercializare de cărbune;
- construcții de nave maritime și fluviale;
- producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope;
- consultanță în orice domeniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News