Data publicării:
Legea 265/2008 deculpabilizează administratorii drumurilor de accidentele rutiere. Cătălin Codescu (AVAC): Cu o astfel de atitudine, nu avem șanse! / video
Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România, a vorbit despre importanța drumului în prevenirea și diminuarea consecințelor accidentelor rutiere.
Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România, a vorbit despre importanța factorului drum în prevenirea accidentelor rutiere și diminuarea consecințelor acestora:
„Dacă ne uităm la statistici, viteza excesivă sau neadaptată ar fi principala cauză generatoare de accident, iar indisciplina pietonilor ar fi a doua cauză. Ele își cam schimbă poziția periodic, iar la indisciplina pietonilor avem traversare neregulamentară sau circulația pietonilor pe partea carosabilă.
Traversarea neregulamentară o putem înțelege, dar prezența pietonilor pe carosabil poate fi generată de inexistența unui trotuar, de exemplu. Ne aducem aminte de cazul de la 2 Mai.
De asemenea, legat de factorul drum, un aspect foarte important e că până anul trecut exista forma inițială a Legii 265/2008, legea privind auditul de siguranță rutieră, care obliga administratorii drumurilor publice să realizeze o inspecție a drumurilor o dată la 2 ani. Nu făcea nimeni acel lucru. În plus, același act normativ mai spunea că în cazul accidentelor mortale, într-un interval de până la 15 zile, Poliția să solicite acelorași autorități un raport de inspecție suplimentară care, în zona producerii accidentului, să releve toate aspectele ce țin de conformitatea factorului drum.“, a spus președintele AVAC.
„S-a vrut să se scoată responsabilitatea din zona administrației drumurilor“
„S-a modificat legea, dar în sensul că termenul de 2 ani s-a dus la 3, iar acest raport de inspecție suplimentară a fost eliminat. Nu poți corecta problemele decât dacă le cunoști. Noi ne dorim să avem o imagine reală a tuturor problemelor ce țin de siguranța rutieră, astfel încât până în 2030 să ne apropiem de ținta UE, de reducere cu 50% a numărului accidentelor mortale, dar și a accidentelor cu vătămări grave. Cu o astfel de atitudine a autorităților, de a scoate factorul drum din această educație a analizei și responsabilității, nu avem șanse.
Factorul drum este factor determinant. Nu spun eu, ci niște principii de bază din strategiile internaționale de siguranță rutieră, care vorbesc de filosofia siguranței, în sensul în care omul poate greși. Dacă a apărut o eroare umană, infrastructura rutieră trebuie atât de mult îmbunătățită astfel încât atunci când a apărut eroarea să nu se producă accidentul sau, dacă s-a produs, consecințele să fie mai puțin grave.
Este evident că am vrut să scoatem responsabilitatea din zona administrației drumurilor“, a spus, la DC News, Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News