Lege anti-LGBT în Ungaria. Declaraţia şefei CE este 'o ruşine', afirmă Guvernul lui Viktor Orban după critica Ursulei von der Leyen
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Lege anti-LGBT în Ungaria. Declaraţia şefei CE este 'o ruşine', afirmă Guvernul lui Viktor Orban după critica Ursulei von der Leyen
Lege anti-LGBT în Ungaria. Declaraţia şefei CE este 'o ruşine', afirmă Guvernul lui Viktor Orban după critica Ursulei von der Leyen
Ungaria a calificat miercuri drept 'o ruşine' comentariile preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre legea care interzice 'promovarea' homosexualităţii în rândul minorilor, în contextul în care Budapesta se confruntă cu un val de critici, relatează AFP.

'Declaraţia preşedintei Comisiei Europene este o ruşine', a repetat de trei ori guvernul de la Budapesta într-un comunicat, reluând astfel o afirmaţie a şefei executivului european, care a criticat anterior legea recent adoptată de parlamentul ungar. Comentariile Ursulei von der Leyen 'se bazează pe acuzaţii false', a transmis guvernul premierului ungar suveranist Viktor Orban.

Legea care interzice 'promovarea' homosexualităţii printre minori 'protejează drepturile copiilor, garantează drepturile părinţilor şi nu se aplică orientării sexuale a celor de peste 18 ani: prin urmare, nu conţine elemente discriminatorii', susţine Budapesta. Guvernul ungar denunţă 'o opinie politică părtinitoare, fără ca în prealabil să se fi desfăşurat o anchetă imparţială'. Legea prevede că 'pornografia şi conţinuturile care reprezintă sexualitatea sau promovează deviaţia identităţii de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor sub 18 ani'.

Ce a declarat Ursula von der Leyen

Legea ungară care interzice "promovarea" homosexualităţii în rândul minorilor este o "ruşine" şi contravine "valorilor fundamentale ale UE", a estimat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmit AFP şi dpa.

"Le-am dat instrucţiuni comisarilor mei de resort să scrie o scrisoare autorităţilor ungare pentru a ne exprima preocupările în plan legal, înainte de intrarea în vigoare a legii" respective, a precizat şefa executivului european într-o întâlnire cu presa.

O declaraţie susţinută până acum de 15 din cele 27 de state membre ale blocului comunitar îndeamnă Comisia să ia măsuri împotriva Ungariei în legătură cu această lege, adoptată de parlamentul de la Budapesta săptămâna trecută şi care interzice punerea la dispoziţia minorilor de cărţi ori filme în care se face referire la altfel de orientări sexuale decât heterosexualitatea, precum şi portretizarea comunităţii LGBT ca fiind o parte normală a societăţii.

Declaraţia iniţiată de Belgia a fost semnată până acum de Olanda, Luxemburg, Franţa, Germania, Irlanda, Austria, Italia, Spania, Danemarca, Finlanda, Suedia şi cele trei republici baltice (Vezi știrea aici).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel