Legăturile India-Rusia se distanțează de umbra sovietică - a declarat ministrul de externe ucrainean Kuleba
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Relațiile actuale dintre India și Rusia au în mare parte rădăcini în moștenirea sovietică, dar devin tot mai mult o chestiune a trecutului, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba într-un interviu acordat Financial Times pe 29 martie.

"Cooperarea dintre India și Rusia se bazează în mare parte pe moștenirea sovietică", a declarat Kuleba, citat de NV.

Legăturile istorice care leagă India și Rusia, înmuiate în moștenirea sovietică, își pierd treptat relevanță, conform lui.

Comentariile lui Kuleba vin în contextul disputei la frontieră dintre India și China, care a fost escaladată în confruntări letale în 2020, provocând cel puțin 24 de decese. Acest conflict a condus la o prezență militară semnificativă în Himalaya, o dezvoltare care, în opinia lui Kuleba, ar trebui să determine India să-și examineze legăturile cu Rusia, mai ales în contextul relației crescânde dintre China și Rusia.

La nivel bilateral, Kuleba vede un orizont promițător pentru relațiile indo-ucrainene, în special în domeniul comerțului și tehnologiei. El își imaginează o Ucraină post-război care va deveni probabil un centru global pentru reconstrucție, invitând companiile indiene să joace un rol cheie în această fază transformatoare.

„După război, Ucraina va deveni probabil cel mai mare șantier de construcție din lume, iar companiile indiene sunt binevenite să participe la reconstrucție”, a declarat Kuleba.

Kuleba a sosit în India pentru prima dată pe 28 martie într-o vizită oficială, în cadrul căreia intenționează să "acorde o atenție deosebită Formulei Păcii".

Relațiile indo-ucrainene

India menține o poziție neutră în ceea ce privește războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Kuleba a criticat anterior țara pentru ignorarea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și intensificarea comerțului energetic cu agresorul.
Ultima dată când prim-ministrul indian Narendra Modi l-a întâlnit pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a fost anul trecut la Hiroshima, în marja summitului G7. Modi a exprimat „sprijinul clar al Indiei pentru dialog și diplomație”.

Vizita actuală a lui Kuleba are ca scop și abordarea implicării cetățenilor indieni în conflict, aducând în atenție practicile de recrutare înșelătoare ale agențiilor ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel