Legături nebănuite între AMIGDALITĂ și boala ALZHEIMER
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Amigdalita este una dintre bolile cu care oamenii se confruntă încă din copilărie, iar de cele mai multe ori ea nu necesită intervenții medicale de proporții. În ciuda tratării cu ușurință a acestei afecțiuni, cercetătorii au descoperit că între amigdalită și boala Alzheimer există o strânsă legătură.

Un grup de cercetători cu studii în domeniul medicinei au analizat mai multe cazuri cu privire la lobul temporal medial în boala Alzheimer și semnificația clinică a amigdalei atrofiate, determinând astfel legăturile dintre cele două diagnostice medicale.

Astfel, amigdala atrofiată (bolnavă) a fost corelată cu o serie de gesturi necontrolate, potențiale stări de anxietate și iratabilitate. Aceste rezultate sugerează faptul că gradul de atrofiere a amigdalei este comparabil cu cel a hipocampului (zonă a creierului implicată în stocarea amintirilor) în primele etape clinice ale bolii Alzheimer, fiind vorba despre un stadiu avansat al diagnosticului. De asemenea, există relații specifice între nivelul de atrofiere a amigdalei și tulburări neuropsihice.

 Citește și: Alzheimer. Grădinăritul, efecte benefice pentru bolnavi


Pacient diagnosticat greșit cu Alzheimer

Un bărbat din America a murit la vârsta de 77 de ani asfixiat de un corp străin. În urmă cu șapte ani, acesta a fost diagnosticat cu boala Alzheimer, sindromul Klüver-Bucy, care presupune o dereglare de comportament manifestată prin tendința de a pune în gura orice obiect, de a-l explora oral sau de a-l mânca, dezinhibite sexuale manifestate prin masturbații frecvente și abulie. În plus, persoanele cu sindrom Kluver-Bucy sunt "psihic oarbe", adică  incapabile să exploreze un obiect cu ajutorul văzului.

În cazul americanului au fost observate aglomerări neurofibrilare și plăci-β-amiloid, specifice în cazul amigdalei, iar o abundența disproporționată a acestei anomalii în amigdală poate provoca simptome comportamentale similare cu sindromul Klüver-Bucy - prezent în leziunile bilaterale ale lobului temporal medial.

Specialiștii au concluzionat că acest caz reprezintă o variantă a bolii Alzheimer cu anomalii a amigdalei proeminente și un fenotip Klüver-Bucy , care a fost diagnosticată greșit ca demență frontotemporal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel