Data publicării:

Legătura dintre moțăiala din timpul zilei și Alzheimer. Iată ce arată un nou studiu

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Unsplash, Steven HWG
Foto: Unsplash, Steven HWG

Somnolenţa poate anunţa boli la care nici nu te-ai gândit. În cadrul unui nou studiu, publicat de Alzheimer’s & Dementia, pacienții au avut tendința de a ațipi mai mult și mai des odată cu înaintarea în vârstă. 

Să tragi un pui de somn pe timpul zilei nu pare ceva ieşit din comun, nu? Adevărat. Mai ales dacă lucrezi mult şi au un stil de viaţă activ care te solicită. Însă la vârste înaintate, moţăiala din faţa televizorului sau din scaun, chiar şi în timpul mesei, poate fi un semnal de alarmă. Dezvoltarea afecțiunii Alzheimer și demenței pare să se accelereze o dată cu vârsta prin dublarea schimbărilor anuale în ceea ce privește frecvența somnolenței. Un studiu amănunţit arată și că moțăielile mai lungi și mai frecvente din timpul zilei sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta demență. Un mecanism propus recent este deficiența de excitare, pe fondul pierderii neuronale și a neuro-transmițătorilor de la nivelul neuronilor responsabili cu trezirea. Această situație conduce la tulburări ale raportului somn-veghe, dar și la tendința mai ridicată de a moțăi în timpul zilei, indică SciNews.

Cu alte cuvinte, somnolența excesivă din timpul zilei, care poate să fie cauza pentru moțăielile mai lungi și mai frecvente, a fost asociată cu un declin cognitiv mai rapid sau cu patologia bolii Alzheimer. Cu toate acestea, există unele contradicții cu privire la efectele somnului din timpul zilei asupra cogniției, în unele dintre studiile anterioare. În vreme ce unele studii au arătat beneficiile somnului de zi în performanța cognitivă acută, stare de alertă și temperament, altele au subliniat efectele adverse asupra performanțelor cognitive. Dr. Peng Li de la Spitalul Brigham and Women’s, SUA și colegii acestuia subliniau faptul că toate studiile anterioare privitoare la Alzheimer au luat în calcul moțăiala într-unul singur, iar celelalte erau subiective și formulate în chestionare.

Ipotezele testate de cercetători

Aceștia au testat două ipoteze. Prima îi viza pe participanții care moțăiau mai mult și mai frecvent o dată cu înaintarea în vârstă, iar schimbările sunt chiar mai rapide o dară cu avansul bolii Alzheimer. În cea de-a doua ipoteză, participanții care moțăiau des în timpul zilei prezintă un risc crescut de a dezvolta Alzheimer. „Comportamentul somnului de zi la adulți vârstnici este cel mai adesea trecut cu vederea și lipsește cu desăvârșire un consens privitor la somnul de zi în practica clinică”, precizează Dr. Li. „Rezultatele noastre sugerează că moțăiala din timpul zilei poate fi un semn al demenței asociate cu Alzheimer, dar și că intensificarea frecvenței și duratei poate să fie un semnal al progresiei bolii. „Studiul cere o mai mare atenție asupra tiparelor de somn dintr-un interval de 24 de ore – nu doar oprirea asupra somnului de noapte, dar și asupra celui de zi”, scrie The Guardian.

Datele vorbesc

Dr. Li s-a folosit de datele Rush Memory and Aging Project sau pe scurt MAP – un studiu de cohortă observațional și prospectiv – studiu condus de Rush Alzheimer’s Disease Center. Un total de 1401 indivizi, cu o vârstă medie de 81 de ani, au primit câte un dispozitiv similar cu un ceas, numit Actical (Philips Respironics) pentru a-l purta pe încheietura non-dominantă pentru 14 zile. Cercetătorii au identificat episoadele de somn folosind un algoritm de cuantificare a somnului validat anterior. După ce episoadele de moțăială au fost identificate, durata episoadelor și frecvența au fost calculate.

Autorii au aflat că durata li frecvența erau corelate cu vârsta și au găsit o relație bi-direcțională și longitudinală între somnul de zi și Alzheimer. În cele din urmă, oamenii de știință au descris relația dintre somnul de zi și cogniție ca fiind un „ciclu vicios”. „Acest ciclu vicios a putut să fie observat între somnul de zi și Alzheimer și oferă bazele pentru o mai bună înțelegere a solului pe care îl are somnul în dezvoltarea și progresia Alzheimer la adulții vârstnici”, a mai spus Dr. Li.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel