Legalizare canabis. Attila, reacție după anunțul lui Teodorovici
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Senatorul UDMR Cseke Attila a declarat joi la RFI că subiectul legalizării canabisului în scop medical trebuie lăsat la latitudinea şi la pregătirea profesională a specialiştilor, adăugând că nu înţelege de ce anunţul cu privire la această măsură care se discută şi în ţara noastră a venit de la ministrul de Finanţe.

"Eu n-am înţeles de ce această afirmaţie, această măsură care se discută, a venit de la Ministerul de Finanţe şi de la ministrul de Finanţe. Nu înţeleg care este atribuţia Ministerului de Finanţe în acest domeniu. Cred că dacă există o comisie de specialişti care analizează oportunitatea legalizării canabisului în scopuri medicale, orice fel de comentariu, orice fel de punct de vedere, o eventuală decizie în sensul legalizării sau nu va trebui şi trebuie făcută de Ministerul Sănătăţii şi de ministrul Sănătăţii", a spus Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii.

El a adăugat că cei care trebuie să decidă pe subiectul legalizării canabisului în scop medical în România trebuie să fie experţii.

"Este o chestiune care trebuie lăsată la latitudinea şi la pregătirea profesională a specialiştilor. Evident că aici sunt deja câteva ţări, nu puţine şi în UE şi în spaţiul european, ultima ţară dacă nu mă înşel a fost Marea Britanie, care au legalizat deja acest lucru. Deci, probabil că din punct de vedere profesional, al specialiştilor, există o susţinere şi o explicaţie pentru legalizare. Există o recomandare a Parlamentului European, adoptată în februarie anul acesta, prin care recomandă statelor membre să facă acest pas. Deci, pasul, dacă va trebui făcut, va trebui făcut numai şi numai la propunerea şi după analiza specialiştilor şi ei trebuie să decidă dacă România va face acest pas", a mai afirmat Cseke Attila.

Ce a declarat Eugen Teodorovici despre legalizarea canabisului

Legalizarea canabisului în scopuri medicale este o practică utilizată în multe ţări europene, în special pentru pacienţii care suferă de cancer în faze terminale, această temă fiind analizată la Ministerul Sănătăţii, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Potrivit ministrului, tratarea pacienţilor cu boli în fază terminală constituie un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare şi utilizare a canabisului în scopuri medicale.

"Nu ştiu la Guvern, dar ieri (n.r. - marţi) a fost la Ministerul Sănătăţii comisia de profil, înseamnă că asta este direcţia în care se merge. Este deja o practică europeană şi justificarea există, medical vorbind. Fiind în fază terminală pacienţii, probabil că e o cale de a diminua suferinţele pe care aceştia le au. Totdeauna ne raportăm la ce este în alte state. Sunt multe practici în ţări europene legalizate care aduc avantaje. (...) Desigur, în România, unii văd multe dezavantaje pe mai multe subiecte în aceeaşi situaţie. Dar deocamdată e prematur să ne pronunţăm", a afirmat Teodorovici la Parlament întrebat pe această temă.

El a fost de părere că, în mod sigur, se va ajunge în anii care urmează şi în România la o dezbatere publică pe mai multe subiecte cum este şi acesta.

Vezi și: Legalizare canabis. Sorina Pintea, răspuns oficial

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel