Data publicării:

Lecție de gramatică pentru politicieni. NU ”datorită” vremii extreme

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Politicienii, fie vechi, fie noi, cu şcoli absolvite în România sau în străinătate, se lovesc destul de des de zidul limbii române. Motiv pentru care comit greşeli gramaticale atât de uzuale încât ar putea părea că variantele lor sunt cele corecte, de fapt. 

Ultimul caz este cel al lui Dan Barna, vicepremier şi co-preşedinte USR-PLUS, care în încercarea de a-l apăra pe Ovidiu Vizante, directorul CFR Călători, a încurcat exprimarea pozitivă cu cea negativă, referindu-se la vremea extremă din seara în care un tren a rămas blocat în câmp timp de zece ore. 

"Directorul respectiv a fost în toată perioada, de la blocarea datorită unei furtuni foarte puternice, deci nu a fost un eveniment frecvent, a fost acolo, a încercat și a reușit să asigure deblocarea cât mai rapid. A fost la punctul de coordonare a traficului feroviar de la Ministerul Transporturilor”, a spus Barna.

"Nu este nici prima nici ultima dată când datorită accidentelor sau fenomenelor meteo extraordinare se întâmplă un astfel de eveniment. Ceea ce e foarte important e că trebuie să avem un sistem de reacție la criză, să fie prevăzute persoanele care trebuie să intervină. Până acum se pare că nu a existat. De 3 luni, acest om a început să facă schimbări semnificative la CFR Călători”, a mai declarat Barna, referitor la Ovidiu Vizante.

Când folosim "datorită" şi când "din cauza"

Evident, în declaraţia lui Dan Barna forma corectă era "din cauza". Dar de ce? "Datorită" este o prepoziţie, care exprimă "mulţumire, graţie, şi se foloseşte în context pozitiv".  În acelaşi timp, "din cauza" este o locuţiune prepoziţională, care are sensul "din pricina".

Mai exact, asta înseamnă că este greşit să spunem că "Haitienii şi-au pierdut casele datorită cutremurului" sau că "Mihaela nu a intrat la facultate datorită notei mici la bacalaureat". De asemenea, este greşit să spunem că "steliştii au câştigat titlul din cauza golaverajului superior".

Una dintre cele mai simple metode pentru a verifica dacă varianta folosită este cea corectă este să înlocuim expresia cu "mulţumită", astfel: "Am ajuns omul de astăzi mulţumită părinţilor mei". Este greşit să spunem "N-am trecut anul şcolar mulţumită neglijării". Destul de simplu, nu?

Dragnea, cerinţă clară când era vicepremier: Folosiţi "din cauza", nu "datorită"

În 2014, când era vicepremier, Liviu Dragnea le-a cerut autorităţilor locale să nu mai folosească "datorită" când se referă la fenomene meteo extreme, în acel caz inundaţii. 

"Vă aud pe toţi folosind 'datorită', ca şi cum astea ar fi veşti bune şi lucruri bune. Astea sunt lucruri rele, spuneţi 'din cauza'", le-a transmis Dragnea autorităţilor locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel