Lavrov spune că intrarea Finlandei și Suediei în NATO ''nu va face nicio diferenţă''
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (Markus Spiske)
Sursă foto: Unsplash (Markus Spiske)
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a afirmat că aderarea Finlandei și Suediei la NATO ''nu va face nicio diferenţă''.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat marţi că NATO a avut în vedere teritoriile Finlandei şi Suediei în planurile sale militare de extindere către est de mulţi ani, aşadar aderarea acestor două ţări la NATO nu va face nicio diferenţă, relatează agenţia TASS, potrivit CNN și Agerpres. 

Finlanda, Suedia şi alte state neutre au participat ani la rând la exerciţiile militare ale NATO. NATO a avut în vedere teritoriile lor în planificarea deplasării către est. În acest context, ea (aderarea la NATO) aparent nu mai face nicio diferenţă, a argumentat Lavrov în cadrul forumului organizat de societatea 'Znanie' ('Cunoaşterea').

Rusia va monitoriza NATO

Din acest motiv noi vedem decizia lor, pe care Washingtonul şi NATO cu siguranţă au influenţat-o, drept o mişcare geopolitică în contextul îngrădirii Rusiei şi implementării planurilor NATO de a-şi extinde activităţile în regiunea Arctică, a mai remarcat şeful diplomaţiei ruse.

Întâmplător, preşedintele finlandez şi ambasadorii finlandezi au spus peste tot că nu văd vreo ameninţare din partea Rusiei. Aderarea la NATO decurge din schimbările în situaţia de securitate în Europa. Dar nu există nicio logică aici, a remarcat mai departe Lavrov.

Rusia va monitoriza cum va folosi NATO teritoriile Finlandei şi Suediei şi va trage propriile concluzii, a încheiat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este în sine o ameninţare pentru Rusia, cu excepţia cazului în care va include şi desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriul acestor ţări.

Răzbunarea lui Putin

În timp ce Finlanda și Suedia își enunță intenția de adera la NATO, punând capăt unei istorii de decenii de nealiniere militară, toți ochii sunt ațintiți asupra Rusiei și asupra modului în care ar putea reacționa. Moscova și-a exprimat deja indignarea față de extindere iminentă a NATO, președintele rus Vladimir Putin afirmând luni că extinderea NATO „este o problemă".

Putin a susținut că mișcarea este în interesul SUA și a spus că Rusia va reacționa la extinderea infrastructurii militare în Suedia și Finlanda, deși a insistat că Moscova nu are „probleme” cu țările. Comentariile președintelui rus vin după ce alți oficiali de rang înalt de la Kremlin au criticat viitoarea extindere a NATO, unul descriind că este o „greșeală gravă” cu consecințe globale. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel