Lavrov: Rusia face totul pentru a se asigura că centrala nucleară Zaporojie poate funcţiona în siguranţă
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto: Facebook Serghei Lavrov
Foto: Facebook Serghei Lavrov
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat joi că Rusia face totul pentru a se asigura că centrala nucleară ucraineană Zaporojie poate funcţiona în siguranţă şi că inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) îşi pot îndeplini atribuţiile.

Facem totul pentru a ne asigura că această centrală este sigură, că funcţionează în siguranţă. Şi că misiunea de acolo îşi îndeplineşte toate planurile, a afirmat Lavrov la un eveniment desfăşurat la Moscova, potrivit Agerpres.

Totodată, Ministerul Apărării rus a transmis joi că situaţia de la centrală este dificilă, dar rămâne sub control deplin, după ce au apărut informaţii cu privire la desfăşurarea unor lupte în Enerhodar, oraş aflat în apropierea centralei.

Într-o declaraţie pe aplicaţia Telegram, Ministerul Apărării rus a susţinut că este în continuare pregătit să garanteze siguranţa delegaţiei AIEA la centrală, în pofida a ceea ce instituţia rusă a calificat drept eforturile Kievului de a perturba vizita.

Anterior, Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat centrala în încercarea de a zădărnici vizita inspectorilor AIEA.

Totodată, un oficial instalat de ruşi în oraşul Enerhodar, Aleksandr Volga, a declarat pentru agenţia de presă rusă de stat TASS că urbea nu avea joi curent electric, dar că nu există niciun motiv ca vizita planificată a inspectorilor AIEA să nu aibă loc.

Centrala nucleară Zaporojie a fost capturată de forţele invadatoare ruse în martie. Centrala se află în apropierea liniilor frontului şi a fost ţinta a numeroase atacuri în ultimele săptămâni, sporind temerile cu privire la un dezastru nuclear, notează Reuters, care adaugă că ambele tabere - Rusia şi Ucraina - s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei.

Citește și:

Kremlinul are în gând să atace Republica Moldova. Lavrov le-a dat de înțeles moldovenilor că țara lor este următoarea pe listă/ video

În cadrul unu clip publicat de Nexta, pe Twitter, Serghei Lavrov declară că „va face tot posibilul pentru a proteja populația de limbă rusă din Moldova și Transnistria”.

Sub același argument, Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, în urmă cu 6 luni.

„Vom face totul pentru ca interesele populației rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel”, a declarat ministrul rus de Externe.

„Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există și Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Și cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de occident și se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a declarat Lavrov.

Rusia a primit, prin intermediul Iranului, o misterioasă propunere de pace pentru războiul din Ucraina. Liderul european care ar fi trimis-o

Iranul a transmis Rusiei o așa-numită „inițiativă de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, propusă de un lider european.

În timpul unei conferințe de presă la Moscova, miercuri, alături de Serghei Lavrov, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a confirmat că a predat propunerea europeană despre care spune că a fost dată președintelui iranian Ebrahim Raisi.

„Există idei care să ajute la stabilirea păcii și la oprirea luptei din Ucraina și am împărtășit aceste idei cu domnul Lavrov”, a spus Amirabdollahian.

El nu a numit liderul european din spatele inițiativei și nu a dezvăluit alte detalii, dar a spus că propunerea include puncte privind centrala nucleară Zaporizhzhia și prizonierii de război.

Recentul bombardament în jurul centralei din sud-estul Ucrainei a stârnit temeri cu privire la un posibil dezastru nuclear și a determinat Agenția Internațională pentru Energie Atomică să trimită experți pentru a vizita locul.

Site-ul de știri semi-oficial al Iranului ISNA a raportat miercuri că președintele francez Emmanuel Macron a fost liderul care a transmis mesajul către Teheran, dar niciun oficial nu a comentat această ipoteză... mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel