Data publicării:

Laura Codruţa Kovesi, procuror şef european. Alex Coita: Două momente esenţiale

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Alex Coita
Alex Coita

Politologul Alex Coita a comentat decizia Consiliului UE de a o susţine pe Laura Codruţa Kovesi la funcţia de procuror şef european, după votul din COREPER. 

"Numirea Laurei Codruța Koveși în fruntea Parchetului european constituie un moment important, care trebuie internalizat cu luciditate și trase învățămintele care se impun.

Decizia de azi a Consiliului UE este rezultatul acelorași jocuri de culise care au marcat și procesul de desemnare a președintelui Comisiei Europene. Atunci când piesele de domino s-au așezat, în această vară, era clar că se crease un curent favorabil doamnei Koveși, curent care până la urmă a avut câștig de cauză", a scris Alex Coita pe Facebook. 

Două momente esenţiale

"Au fost două momente cheie peste vară. Primul, pe 19 iunie, numirea lui Dacian Cioloș în funcție de lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European. Al doilea, retragerea efectivă din cursă a singurului contracandidat al doamnei Koveși, francezul Bohnert, la 30 iulie.

Din acel moment, au mai rămas de perfectat doar detaliile în Consiliul UE. Proces care s-a finalizat prin votul de azi.

Ce ne spune alegerea lui Koveși în privința atmosferei din marile capitale europene și de la Bruxelles? În primul rând, că nimeni din Occident nu își va asuma vreodată eșecul luptei anticorupție în România. Așa cum nimeni nu și-a asumat în America pierderea războiului din Vietnam, această perioadă de oportunități ratate în România va fi discutată deschis probabil doar peste mulți ani.

În al doilea rând, că Germania nu este dispusă să renunțe la „doctrina statutului de drept”, în contextul în care Polonia și Ungaria continuă să aibă atitudini problematice în ceea ce privește conformarea la perceptele corectitudinii politice europene.

Aici, există o convergență cu Franța, care își dorește realocarea fondurilor UE de la est spre sud, unde beneficiază de un interes și de o influență mai mari. Ce pretext mai bun pentru asta decât problemele statelui de drept?", a mai scris Coita. 

Cioloş, artizanul victoriei din COREPER

"Cât privește dinamica politică internă, consider că un rol predominant în numirea doamnei Koveși l-a avut lobby-ul lui Dacian Cioloș, nu cel al PNL. Acest lucru consfințește rolul important pe care îl va juca Cioloș în următorii ani pe scena politică europeană. Cioloș va fi un vector important pentru mulți ani de acum încolo.

Cum este posibil ca un actor cu profil politic incert, etern ezitant și puțin dispus să își asume riscuri, practic nevalidat electoral, poate să ajungă la o poziție de așa mare influență în UE?

Este posibil, pentru că asta reflectă predilecția -- de înțeles -- a liderilor europeni pentru interlocutori pliabili și conformiști. Dar mai ales pentru că, din păcate, marii noștri conducători au fost prea puțin dispuși să promoveze la Bruxelles persoane cu abilități de a dialoga în mod serios cu partenerii de acolo și de a-și crea rețele prin care să capete influență reală.

Așa că, înainte să ne supărăm pe europeni că l-au ales pe Cioloș ca interlocutor, să nu uităm că, din păcate, oferta noastră este una extrem de săracă. Și asta este unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le schimbăm, înainte să sărim la gâtul occidentalilor că pun români pătați în funcții de conducere", a concluzionat politologul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel