2022. Lăsata secului de carne pentru Postul Sfintelor Paști. De când începe
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Biserică / Foto DC News
Biserică / Foto DC News
Postul Sfintelor Paşti va fi în acest an în perioada 07 martie - 23 aprilie. Creştinii numesc acest post şi Postul Mare, care durează 40 de zile, la care se adaugă şi Săptămâna Patimilor. Duminică, 27 februarie 2022, este lăsata secului de carne (Duminica Înfricoșătoarei Judecăți).

Timp de încă o săptămână, creștinii mai au voie să consume brânză. Peste o săptămână, duminică, 6 martie 2022, este lăsata secului de brânză (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai). De regulă, cuvântul 'sec', din sintagma 'Lăsata Secului', e înțeles ca fiind sinonim cu 'uscat', 'fără grăsime', 'de post'. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare, ci la dezpătimire.

Conform părintelui Ene Braniște („Liturgica generală”, EIMBOR, 1985), Postul Mare a fost rânduit de Biserică în vederea pregătirii catehumenilor (n.red. candidații la botez din primele secole creștine) care urmau să primească taina botezului de Paști, însă și ca un mijloc de pregătire sufletească a credincioşilor pentru întâmpinarea cu vrednicie și în rânduială a Patimilor și Învierii Domnului. Mai mult, Postul Mare ne mai aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitorul Iisus Hristos în pustia din Carantania înainte de începerea activităţii Sale.

Sfinții Părinți despre semnificația adevăratului post

Sfinții Părinți au atras atenția că postul înțeles doar pe plan alimentar nu are nici o valoare: "De mâncare postind, suflete al meu, dar de pofte necuratindu-te, în deșert te lauzi cu nemâncarea... Că un mincinos vei fi urât de Dumnezeu și demonilor celor răi te vei asemăna, căci nici ei nu mănâncă pururea...".

De multe ori ne este dat să auzim că nu postul alimentar este important, ci cel spiritual, dar nu este așa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfinții Părinți au rânduit să ne înfrânăm de la anumite bucate pentru o vreme, au făcut-o pentru a ne pune în rânduială. Credinciosul nu trebuie să se mulțumească cu jumătăți de măsură.

Citește și Post Paști 2022. Fasole bătută, cea mai simplă reţetă

Ingrediente fasole bătută: 3 cepe, 2 morcovi, 1 ardei, 1 păstârnac, 1 kilogram de fasole, usturoi, pastă tomate, piper, verdeață.

Mod de preparare:

Se spală fasolea, se pune la foc împreună cu puţină sare, ca să fiarbă mai repede. După ce a dat în clocot, se scurge de apă, se limpezește, apoi se pune din nou la fiert împreună cu zarzavatul tocat (ceapă, ardei, păstârnac, morcov). Se lasă la fiert timp de o oră.

După ce s-a fiert fasolea, se scoate cu paleta într-un bol, se pasează, se pune usturoi pisat, sare după gust și puțin ulei.

Separat, facem prăjeala. Ceapa înăbușită cu puțină apă să se înmoaie, se adaugă pasta de tomate, se mai lasă puţin pe foc, apoi se pune peste fasole. La final, adăugăm piper şi verdeaţă. Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel