Lansare reuşită NASA - ROVER cu destinaţia Marte
În urmă cu câteva minute laboratorul ştiiţific pentru studierea planetei Marte a fost lansat în spaţiu ( la ora 7 dimineaţa în America).
Autor : Laura Răus
De dimensiunile unui Mini Cooper, acesta este cel mai mare vehicul pe care NASA îl poate folosi la momentul actual pentru studiul Planetei Roşii. Călatoria prin spaţiu va dura aproximativ opt luni, estimându-se în august anul viitor. Studiul constă în surprinderea a cât mai multor imagini cu camere HD, căutarea oricăror semne de locuire şi viaţă a planetei, în trecut sau prezent, şi de asemenea se va forja în roci pentru a examina compoziţia planetei.
Cei ce nu studiază istoria, sunt sortiţi să o repete!
Astfel, echipa MSL (Mars Science Laboratory) lucrează la un plan pentru aterizarea fără evenimente care ar putea dăuna expediţiei: procedura se numeşte SKY CRANE , delicată prin faptul că este o aterizare verticală (exemplul elicopterelor). Rover-ul se află în interiorul unei platforme care va avea nevoie să activeze rachetele propulsoare la 7.62 metri deasupra solului şi să planeze în timp ce laboratorul MSL este adus la sol în siguranţă. O astfel de procudură nu a mai fost încercată până acum, cu toate că sistemul de aterizare a trecut prin numeroase teste înaintea lansării.
Totuşi, istoria sondelor trimise către Marte nu e foarte grozavă. Aproape două treimi dintre misiuni au avut defecte sau defecte parţiale. Navele spaţiale au pierdut puterea solară pe drum, s-au prăbuşit pe planetă sau pur şi simplu au dispărut la câteva secunde după aterizare.
Istoria NASA cu rovere este totuşi mai optimistă. Agenţia a trimis deja, cu succes, 3 roboţi pe Marte: micuţul Sojourner şi gemenii Spirit şi Opportunity, ultimii sfidând, chiar, şansele de supravieţuire. Aşteptându-se iniţial să reziste 3 luni, Spirit a rezistat 6 ani până să rămână blocat permanent în solul marţian şi să se piardă legătura definitiv în luna mai de anul acesta, între timp Opportunity continuând să reziste.
MSL este momentan programat pentru o misiune iniţială de 23 de luni. Dar, având în vedere istoria plină de eşecuri groaznice, dar şi de longevitate incredibilă, cât credeţi că va rezista noul rover pe Marte?
SURSA : WIRED SCIENCE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News