Lansarea volumului „Carol I al României. Un monarh devotat”
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
Muzeul Naţional Cotroceni , în colaborare cu  Editura Cetatea de Scaun , organizează joi, 12 ianuarie, la ora 18.00, în  Salonul Cerchez , lansarea cărţii  Carol I al României. Un monarh devotat,  de  Sorin Liviu Damean .

Evenimentul este prilejuit de aniversarea Zilei Culturii Naţionale, sărbătorită la 15 ianuarie, ziua naşterii poetului naţional Mihai Eminescu.

Istoria regalităţii din România este legată de Cotroceni şi, de-a lungul timpului, Muzeul Naţional Cotroceni a organizat expoziţii şi evenimente culturale având ca subiect viaţa şi activitatea personalităţilor legate de acest loc: regele Carol I, regina Elisabeta, regele Ferdinand I, regina Maria. Evenimentele legate de promovarea cărţilor având ca subiect regalitatea s-au bucurat de atenţia publicului, iar lansarea cărţii Carol I al României. Un monarh devotat continuă preocuparea de a aduce în prim plan noile cercetări asupra subiectului şi valorificarea lor prin lucrări, care să îmbogăţească percepţia societăţii despre această importantă perioadă din istoria românilor.

Citește și: Cărți, dicționare și gramatici, pentru „cartierul românesc" al Londrei

Potrivit autorului, cartea este o lucrare biografică a domnitorului/regelui Carol I, în paginile căreia cititorul va găsi „idei mai vechi, deja publicate, care au trecut testul criticilor, cât şi numeroase elemente de noutate şi de interpretare. În cei 48 de ani de domnie, monarhul nu se va limita la un rol pasiv, decorativ, ci, dimpotrivă, se va implica activ în diferite sfere de activitate ale societăţii româneşti. Carol I a reprezentat pentru contemporani un veritabil model de om de stat, de o moralitate ireproşabilă, înzestrat cu înţelepciune şi infinită răbdare, demonstrând prudenţă, moderaţie, echilibru şi cumpătare. Imaginea sa publică era aceea de cel dintâi slujbaş al statului, devotat ţării şi naţiunii“.

Sorin Liviu Damean este profesor universitar doctor, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova, şi conducător de doctorat în domeniul Istorie. Preocupările sale de cercetare se îndreaptă spre istoria monarhiei constituţionale, elita politică a secolului al XlX-lea, viaţa politică a României moderne, diplomaţie şi relaţii internaţionale. Pentru activitatea de cercetare şi pentru promovarea istoriei naţionale a fost recompensat cu mai multe premii şi distincţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel