Data publicării:

La un pas de oprirea pandemiei. Prof dr Emanoil Ceaușu: Ce trebuie să știi despre anticorpii după vaccinare

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Prof. dr. Emanoil Ceaușu, reputat specialist în Boli Infecțioase, a vorbit, la Academia de Sănătate , despre pandemie, vaccinarea românilor și anticorpi.

Prof dr Emanoil Ceaușu este medic primar Boli Infecțioase și Tropicale, de la Universitatea de Medicină Carol Davila București și de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală, unul dintre spitalele de primă linie în lupta cu pandemia COVID-19. 
 
„Primul lucru pe care îl vedem cu toții e că pandemia continuă. Al doilea lucru e că ne aflăm într-un nou val. (...) Față de prima parte a pandemiei, mai avem un ajutor foarte mare în prezent: vaccinarea. Este o cursă: cu cât se vaccinează mai multe persoane, cu atât crește posibilitatea ca pandemia să scadă în intensitate și, la un moment dat, să o oprim. Măsurile personale și colective trebuie menținute, poate cu mai multă vigoare”, a spus Emanoil Ceaușu la interviurile DCNews și DCMedical.  

„Primele vaccinuri sunt bazate pe ARN Mesager, Pfizer și Moderna, vaccinuri care au o eficacitate foarte ridicată. Toate - și cele care au apărut ulterior - au o calitate extraordinară, în sensul că oferă o protecție foarte mare în ceea ce privește cazurile severe. Chiar dacă, după vaccinare, uneori, se mai poate produce o îmbolnăvire, e o formă ușoară, cel mult medie”, a explicat specialistul.

Prof dr Emanoil Ceaușu a făcut o serie de precizări importante despre reacțiile adverse după vaccinare și anticorpi


„Trebuie să plecăm de la ideea că nu există vaccin care să nu aibă și reacții adverse, așa cum nu există medicament care să nu aibă reacții adverse. Din fericire, sunt locale sau generale, cu o frecvență nu foarte mare. Sunt și acele reacții mai particulare, dar mereu trebuie puse în balanță avantajele și dezavantajele unui act medical", a spus Emanoil Ceaușu.

„Anticorpii care apar după vaccinare te protejează de boală. Diferă de la o persoană la alta, pentru că fiecare persoană reacționează în felul ei. Și mai este un aspect: metodele de determinare nu sunt încă standardizate. Și, atunci, valorile care se oferă persoanelor care caută să determine acești anticorpi variază în funcție de laboratorul la care s-au făcut. Dar, indiferent de valoare, sunt anticorpi protectori”, a explicat Emanoil Ceaușu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel