La Tușnad, „omul cu laptop” îndeamnă românii să învețe maghiara. Reacția MAE la ideea ”România, stat federal”
Valentin Stan, analistul supranumit „omul cu laptop”, a participat la lucrările celei de-a 24-a ediţii a Universităţii de Vară ,,Tusvanyos”. Unii naționaliști cred că profesorul Stan a susținut, prin declarațiile sale despre regionalizare, autonomia Ținutului Secuiesc. Pe blogul său, analistul Dan Tănasă îl atacă dur pe Valentin Stan. La Tușnad, s-a mai propus ca maghiarii din Transilvania să își apere interesele prin internaţionalizarea dezbaterii privind regionalizarea. Ministerul de Externe al României susține că, prin declarațiile de la Tușnad, se depășește cu mult cadrul politico-juridic al relaţiei bilaterale dintre România și Ungaria.
Dan Tănasă, scrie pe blogul său că analistul Valentin Stan ar fi recomandat românilor din Ținutul Secuiesc să învețe limba maghiară, susținând recomandarea primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, cu exemple din SUA.
România, stat federal
Profesorul de politologie al Universităţii Bucureşti, Valentin Stan, şi profesorul Universităţii de la Roma pentru Europa Centrală, Andrea Carteny, au propus ridicarea chestiunii regionalizării la nivel internaţional. Andrea Carteny a arătat că unirea României cu Republica Moldova ar putea contribui la îndeplinirea năzuinţelor maghiarilor din Transilvania, deoarece unirea acestor două state ar putea constrânge România la alcătuirea unui sistem de stat federal, transmite RADOR.
Profesorul Valentin Stan nu a dorit să comenteze declarațiile care apar pe blogul lui Dan Tănasă.
Conflict diplomatic româno-ungar
„Dacă există o comunitate însemnată într-o anumită ţară care şi-a exprimat doleanţele, care a formulat nişte solicitări şi acele solicitări nu contravin legilor în vigoare ale ţării respective, atunci noi considerăm că trebuie să se dea curs solicitărilor respective. Pe de altă parte, Guvernul maghiar, Ungaria nu poate face altceva decât ceea ce este obligat prin Constituţia Ungariei şi anume, dacă o comunitate importantă a maghiarilor din Transilvania şi-a manifestat aceste solicitări legitime, prin organizaţiile care reprezintă această comunitate, atunci noi trebuie să sprijinim aceste solicitări, nu putem face altceva prin Constituţie”, a declarat Nemeth Zsolt, secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta.
“Nu pot să nu constat că lucrările Şcolii de Vară de la Băile Tuşnad seamănă foarte bine cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, organizată de data aceasta în România, atât prin participarea substanţială guvernamentală, cât şi prin fondul problematicilor abordate, centrate pe promovarea politicii naţionale a Ungariei în raport cu minoritatea maghiară, inclusiv din România. Aceste declaraţii depăşesc cu mult cadrul politico-juridic al relaţiei bilaterale, precum şi toate angajamentele asumate în comun cu partea ungară de-a lungul dialogului diplomatic susţinut din ultimele luni şi reiterate de curând părţii ungare”, susţine secretarul de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), George Ciamba.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News