La o grădiniţă din Piteşti, 11 persoane au fost diagnosticate cu scarlatină
DSP Argeş a confirmat faptul că la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 2 din Piteşti, copilul care acuza în urmă cu o săptămână simptome ce indicau scarlatina, este purtător al virusului. În urma investigaţilor, medicii DSP Argeş au mai descoperit alţi nouă copii, dar şi un cadru didactic care au contractat virusul. În urma acestui rezultat, toate persoanele care fecventează unitatea şcolară au fost examinate, informează Curierul Zilei.
Autor: Adrian Stroescu
Potrivit reprezentanţilor DSP Argeş, nu se poate vorbi despre persoane bolnave de scarlatină, ci doar despre purtători ai virusului. „Dintre cei care au fost supuşi unor teste, al căror rezultat a fost gata până în prezent, vă pot spune că a reieşit că zece copii şi un adult sunt contaminaţi cu acest virus. Acum sunt sănătoşi, dar e adevărat, există riscul ca în timp ei să facă scarlatină. 80% din populaţie este purtătoare de streptococ, asta nu înseamnă că toţi aceşti oameni sunt bolnavi“.
Nu se pune problema de epidemie. „De azi, am extins ancheta la nivelul întregii grădiniţe. S-a recoltat exudat faringian şi de la celelalte aproximativ 100 de persoane din unitate care nu fuseseră supuse testelor, ele neintrând în contact direct cu băieţelul de 4 ani. Nu se poate vorbi despre o epidemie, cel puţin nu la acest moment. Cele 11 persoane purtătoare ale virusului sunt izolate la domiciliu. Urmează să păstreze legătura cu medicul de familie. În cazul în care va fi nevoie să înceapă tratamentul medicamentos, va dura 2-3 zile şi ei nu vor mai putea contamina pe nimeni“, a explicat Sorina Honţaru, director DSP Argeş.
Se tratează cu penicilină
„Scarlatina se manifestă ca o erupţie pe torace, pe restul corpului, dar mai puţin pe faţă. Alte simptome ale acestei afecţiuni sunt febra şi amigdalele faringiene inflamate. Ce trebuie înţeles e faptul că erupţii apar în zeci de boli, nu se poate pune diagnosticul de scarlatină decât după analize amănunţite. Scarlatina este o boală rară, dar cu răspândire foarte rapidă, care se transmite prin aerul inspirat. Scarlatina nu poate omorî pe cineva, dar complicaţiile care pot apărea pot ducea la deces. Streptococul atacă inima şi articulaţiile. Această afecţiune se tratează cu penicilină, necesită spitalizare apoximativ 10 zile“, ne-a explicat Elena Goga, medic în cadrul Spitalului de Pediatrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News