Data actualizării:
Data publicării:

La ce risc te supui dacă mănânci pâine prăjită dimineața. Nutriționist: Mai bine nu iei micul dejun

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @pixel-shot.com
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @pixel-shot.com

Un mic dejun nepotrivit ne poate face să ne simțim mai obosiți pe parcursul zilei, în loc să ne ofere energia de care avem nevoie pentru a face față provocărilor. Așa ne explică nutriționista Estíbaliz García.

Un mic dejun adecvat oferă energia necesară pentru a face față zilei, deoarece, deși nu este cea mai importantă masă a zilei, așa cum se spune adesea, este la fel de relevantă ca și celelalte mese și merită să știm ce trebuie inclus și ce nu ar trebui consumat în timpul acestei mese. În țara noastră, este foarte obișnuit să începi ziua cu o cafea și niște pâine prăjită, deși sunt și persoane care se lasă tentate de produse de patiserie sau încearcă să câștige puțin timp cu niște biscuiți sau cereale.

Importanța unui mic dejun complet și echilibrat, care oferă nutrienții necesari, devine o prioritate, mai ales în cazurile în care nu este posibil să mănânci acasă și ai tendința să alegi orice ai la îndemână. Micul dejun devine indispensabil pentru toate aceste persoane, fiind cea mai bună modalitate de a începe ziua cu energie, fără a neglija sănătatea și, desigur, fără a renunța la acele alimente care ne plac atât de mult.

Riscul de a mânca pâine prăjită dimineața

Ceva atât de obișnuit precum începerea zilei cu niște pâine prăjită nu este întotdeauna recomandat, cel puțin așa susține nutriționista Estíbaliz García pe contul ei de TikTok. Ea oferă câteva sugestii pentru ca acest mic dejun să fie cu adevărat energizant și să ne ajute să nu ne simțim „obosiți și flămânzi după câteva ore”. Potrivit nutriționistei, dacă micul dejun constă doar în pâine prăjită cu unt sau doar cu ulei, „mai bine să nu mănânci deloc”.

Acest lucru poate suna puțin radical, dar are o explicație: consumul pâinii prăjite în acest fel, în loc să ofere energie, o consumă, obținând efectul opus celui dorit. Problema cu acest tip de mic dejun este că nu se adaugă suficientă proteină și grăsime. Soluția nu este prea complicată, spune nutriționista, care recomandă „să mănânci pâine prăjită cu avocado și câteva ouă”.

2. Sursa foto... (plate-toast-paine-prajita_37558100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @artwingcircus

Pe lângă faptul că recomandă o modalitate de a integra tot ce are nevoie micul dejun (carbohidrați, proteine și grăsimi bune), ea amintește și de o altă greșeală frecventă la micul dejun, mai ales dacă urmează să petrecem timp stând la birou: consumul de suc. Aceste băuturi sunt „bogate în fructoză și sărace în fibre”, astfel că vor avea același efect menționat anterior la pâinea prăjită — la scurt timp ne vom simți din nou obosiți și flămânzi.

Ce ar trebui să conțină un mic dejun sănătos

Un mic dejun bun, complet și sănătos, ar trebui să includă câteva elemente esențiale, cum ar fi carbohidrații complecși cu absorbție lentă. În ciuda denumirii lor, aceștia se găsesc în pâinea integrală sau ovăz, sunt mai sățioși și, datorită fibrei solubile, ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Într-un astfel de mic dejun, nu este o idee rea să incluzi și fructe, deoarece ele oferă fibre, dar și vitamine și minerale, desigur, cu condiția să fie consumate întregi, nu sub formă de suc.

De asemenea, este indicat să incluzi proteine de bună calitate, pe care le poți obține din lapte sau iaurt, dar și din ouă. Ultimul element pe care nu trebuie să-l omitem sunt grăsimile de bună calitate, pe care le putem adăuga sub formă de ulei de măsline, nuci, avocado sau semințe, cum ar fi cele de in sau chia, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel