Data publicării:

La ce proceduri estetice accesibile poți apela pentru a scăpa de riduri

Autor: Cristina Alexandrescu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
www.reginele.ro
www.reginele.ro

Injectările cu diferite categorii de substanțe sunt unele dintre cele mai rapide și accesibile proceduri estetice. Fie că este vorba despre estomparea ridurilor, augumentarea buzelor, tonifierea pielii sau obținerea volumelor faciale dorite, toate aceste rezultate se pot obține cu ajutorul procedurii de injectare.

În chirurgia estetică actuală există o gamă largă de produse, cu diverse proprietăți și avantaje, denumite generic filleri sau substanțe de augumentare. Dr. Adrian Reboșapcă, medic primar chirurgie plastică reconstructivă și estetică la clinica ATO, explică pe larg în ce constă intervențiile estetice cu ajutorul acestora și când sunt recomandate.

Riduri estompate și un ten revitalizat

Apariția ridurilor reprezintă o preocupare pentru femei în general, mai ales pe măsură ce înaintează în vârstă. Medicii specialiști sunt de părere că pentru a avea un ten neted, fără riduri, pentru mai mult timp, prevenția și tratamentul estetic trebuie să se îmbine.
Metodele de prevenție presupun o alimentație și o hidratare corectă, evitarea expunerii la soare, folosirea de produse de îngrijire, în special a cremelor cu protecție solară, precum și respectarea programului de odihnă.

După atingerea vârstei de maturizare, se recomandă începerea treptată a tratamentului estetic. În această etapă se folosesc injectări cu diverse substanțe care redau strălucirea și netezimea pielii și estompează ridurile gravate în piele. În funcție de gradul de profunzime a ridurilor, medicul specialist stabilește tipul de tratament adecvat și tipul de substanță pe care o va folosi.

Pentru reducerea ridurilor de expresie se folosesc injectările cu acid hialuronic. Acidul hialuronic este o moleculă prezentă în mod natural în organismul uman. În chirurgia estetică, beneficiile acidului hialuronic pentru piele sunt multiple: asigură hidratarea fibrelor de colagen și elastină, încurajează vindecarea rapidă a rănilor și estomparea cicatricilor. Un dezavantaj al acestei proceduri estetice constă în faptul că efectele tratamentului cu acid hialuronic sunt trecătoare, substanța fiind ușor resorbabilă. Procedurile trebuie alternate cu injectări cu toxină botulinică, pentru atenuarea contracturii exagerate.

În cazul ridurilor mai profunde, rebele, se recomandă injectarea cu „filleri" tisulari, un procedeu de „umplere" cu substanțe speciale. În general, fillerii tisulari sunt foarte bine tolerați de organism, iar reacțiile adverse sunt minime sau foarte rare.
Alte metode foarte folosite pentru estomparea ridurilor sunt: injecțiile cu grăsime personală și tehnica regenerativă, respectiv injectările cu plasma recoltată de la pacient și îmbogățită prin centrifugare.

Buze augumentate și bine definite

Injectările sunt folosite cu succes și pentru procedura de augumentare a buzelor. În funcție de tipul de substanță injectată, intervenția poate fi temporară sau permanentă.
Pentru mărirea temporară a buzelor, se folosesc injectări cu acid hialuronic, bine tolerate de organism, sau cu grăsime personală. La recomandarea medicului specialist, injectările provizorii se pot relua la un interval de timp rezonabil. Dacă se realizează prea multe intervenții, reacția de răspuns a organismului la materialul tolerabil biologic poate conduce la formarea unei măriri semipermanente.

Intervenția permanentă se realizează folosind materiale neresorbabile, geluri injectabile sau implanturi specializate. Comparativ cu metoda temporară, filleri permanenți prezintă un grad mai mare de riscuri, o reactivitate crescută a organismului la corpi străini, precum și posibilitatea ridicată de fragmentare a gelului injectat.

Pomeți proeminenți

Obrajii și chipul, în general, reflectă schimbările prin care trecem de-a lungul timpului. Pierderile drastice în greutate și slăbirea mușchilor faciali își pun amprenta asupra pomeților și le modifică aspectul.

În această situație, există posibilitatea de refacere sau îmbunătățire a volumului facial cu ajutorul injectărilor la diferite nivele ale pielii. Procedura este, însă, limitată de cantitatea maximă ce poate fi administrată.

Piele tonifiată

Tonicitatea pielii se poate îmbunătăți prin injectarea unor amestecuri de substanțe, cea de bază fiind, în principiu, acidul hialuronic. Procedura este similară cu mezoterapia, dar tehnica medicală diferă puțin. Fără intervenții mari sau invazive, putem îmbunătăți fermitatea și elasticitatea din zona feței și a gâtului. Perioada de recuperare este redusă, iar durerea resimțită este relativ mică.

O substanță inovatoare, folosită din ce în ce mai mult în chirurgia estetică, chiar în mai multe ramuri chirurgicale, este PRP ("platelet – rich plasma") – injecții cu plasmă cu concentrat plachetar obținute prin recoltare de la aceeași persoană. PRP se poate injecta în orice zonă la nivelul pielii, iar principalul avantaj este caracterul său biologic, dar și efectul imediat de revigorare. De asemenea, studiile au demonstrat și efecte pe termen lung, în sensul stimulării regenerării regiunii în care este aplicată. Recuperarea durează maximum 10 zile, iar rezultatul este vizibil după două luni de la intervenție și are un aspect natural și biologic.

Indiferent de îmbunătățirile pe care vrem să aducem, trebuie să avem în vedere faptul că fiecare intervenție estetică presupune și riscuri sau potențiale efecte adverse. Injectările cu substanțe nu fac excepție. În cazul injectărilor cu grăsime proprie, riscurile pot consta în lichefierea sau exteriorizarea substanței sau în apariția unor reacții inflamatorii. În cazul acidului hialuronic, efectele adverse sunt mai mici și apar sub forma asimetriilor sau deplasării substanței dacă a fost injectată o cantitate prea mare.
Costurile injectărilor depind de cantitatea de substanță folosită și pot varia între 80 euro (pentru corecturilor mici) și 400 euro (intervenții pe suprafețe mai extinse).
Dr. Adrian Reboșapcă recomandă păstrarea unei limite de decență în folosirea injectărilor, aplicarea lor cu moderație și prudență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel