Kurtoskalacs: cum faci cel mai bun cozonac secuiesc acasă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Cald, pufos, caramelizat, Kurtoskalacs e pe placul tuuror. Deși este preparat de secole în sud-estul Transilvaniei, cozonacul secuiesc a devenit cunoscut abia după căderea regimului comunist, când brutarii secui (cei mai mulți din județul Covasna) au dezvoltat afaceri proprii și l-au răspândit în toată România.

Deși este preparat cu ajutorul unor aparate speciale, la jar, cozonacul secuiesc poate fi făcut și acasă, foarte ușor. Iată cum se prepară.

Ingrediente

10 g drojdie uscată

500 g făină

200 ml lapte

250 g zahăr

60 g unt 

1 praf de sare

2 ouă

Pentru topping:

100 g nuci măcinate

100 g zahăr tos fin

2 plicuri zahăr vanilat

1 linguriță scorțișoară pudră, opțional

Cerni făina într-un vas adânc, faci o adâncitură în mijloc, apoi presari drojdia, 50 g de zahăr, sarea și torni laptele călduţ și ouăle bătute, în timp ce frămânţi aluatul. După ce ai încorporat laptele, adaugi untul topit și răcit şi continui să frămânţi până ce aluatul e omogen și nelipicios. Îl transferi într-un castron curat, îl acoperi cu folie alimentară şi-l laşi la dospit aproximativ o oră.

După ce aluatul a crescut, îl scoți din bol, îl așezi pe masa de lucru presărată cu puțină făină și întinzi o foaie groasă de 5-6 mm. O tai fâșii cu lățimea de 2 cm.

Învelești în hârtie de copt o sticlă goală de vin sau învelești în folie de aluminiu câteva doze goale de bere. Le ungi cu puțin unt topit și începi să rulezi fâșiile de aluat pe sticlă (sau pe doze), astfel încât să fie una în continuarea celeilalte. Repeți cu încă o sticlă goală și cu restul aluatului.

Cu o pensulă, ungi cozonazii cu puțină apă rece. Pui restul de zahăr într-o farfurie întinsă și treci cozonacii prin zahăr, astfel încât să fie complet acoperiți. Îi pui într-o tavă cu hârtie de copt (în picioare) și îi lași din nou la dospit 15-20 de minute.

Îi coci în 20-25 de minute, în cuptorul preîncălzit la 180 °C, până ce zahărul se caramelizează. Amesteci toate ingredientele pentru topping, iar dacă dorești adaugi și scorțișoara.

Scoți cozonacii din cuptor și, cât sunt calzi, îi treci prin amestecul de nuci și zahăr. Îi servești imediat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel