Data publicării:

Kremlinul se face de râs: Rusia amendează Google cu 4 milioane de ruble pentru că nu șterge conținutul real despre război. Cât a ajuns să valoreze această sumă, în dolari

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Un tribunal rusesc a amendat, joi, Google cu 4 milioane de ruble pentru că nu a eliminat ceea ce instanța a numit informații false despre cursul "operațiunii militare speciale" a Rusiei în Ucraina, a relatat agenția de presă RIA, potrivit Reuters

Deși suma pare uriașă în ruble... în urma conversiei, aceasta înseamnă doar 44.582 de dolari.

Kremlinul s-a confruntat în mod repetat cu giganții Big Tech, cu privire la cenzură și păstrarea datelor, într-o dispută mocnită care s-a intensificat după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Amenda este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri luate de Rusia împotriva companiilor tehnologice străine, pe care le acuză de răspândirea de informații false și de furnizarea de platforme pentru activități anti-rusești.

În anii precedenți, Rusia a amendat și a restricționat accesul la platforme precum Twitter, Facebook și Instagram. De asemenea, a adoptat legi care obligă companiile străine de tehnologie să stocheze datele utilizatorilor ruși pe servere locale și să elimine conținutul interzis de guvern.

Disputa dintre Rusia și companiile tehnologice străine este probabil să continue, deoarece își intensifică eforturile de a controla internetul și de a suprima disidența online.

 

Rusia intenționează să blocheze anumite VPN-uri și protocoale considerate periculoase

Reamintim că, agenția de știri de stat RIA Novosti a relatat, luna trecută, citând o corespondență din cadrul Ministerului Digitalizării de la Moscova, că Rusia intenționează să blocheze anumite Virtual Private Networks (VPN-uri) și protocoale considerate periculoase de către o comisie de experți.

Cererea pentru serviciile VPN a crescut vertiginos după ce Rusia a restricționat accesul la unele rețele de socializare occidentale după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor să intre în Ucraina, în februarie 2022.

O lege rusă din 2017 obliga furnizorii de tehnologie VPN să coopereze cu autoritățile rusești și să restricționeze accesul la conținutul interzis de Rusia, altfel pot ajunge să fie interziși.

Multe servicii VPN rămân larg utilizate în toată Rusia și a existat o dezbatere publică printre parlamentari cu privire la cât de mult ar trebui să se meargă mai departe în blocarea serviciilor VPN care încă permit accesul la informații interzise, dar și la o mulțime de alte informații.

RIA a citat un răspuns din partea ministerului digital la o adresă a deputatului Anton Tkachev, care a ridicat preocupări cu privire la ceea ce a spus că sunt planuri de a bloca practic toate VPN-urile, un pas care ar crește presiunea asupra rușilor, deconectându-i de la utilizarea unor electrocasnice simple.

"Pe baza unei decizii a comisiei de experți... filtrarea anumitor servicii VPN și protocoale VPN poate fi efectuată pe rețeaua de comunicații mobile pentru traficul extern care este identificat ca o amenințare", a citat RIA ministerul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel