Data actualizării:
Data publicării:

Kremlinul respinge condiţiile lui Biden pentru discuţii cu Putin

Autor: Nicoleta Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Kremlinul respinge condiţiile lui Biden pentru discuţii cu Putin
Kremlinul respinge condiţiile lui Biden pentru discuţii cu Putin

Kremlinul a respins, vineri, condiţiile menţionate cu o zi înainte de preşedintele american Joe Biden, care s-a declarat gata să discute cu Vladimir Putin, dacă acesta din urmă îşi retrage trupele din Ucraina, pentru a pune capăt conflictului, informează Reuters şi France Presse.

"Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina", ceea ce Moscova "evident" că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. "Operaţiunea militară continuă", a adăugat el.

Preşedintele Vladimir Putin este deschis discuţiilor despre o posibilă soluţionare a conflictului în Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaşte teritoriile anexate ca fiind ruse împiedică găsirea unui posibil compromis, a explicat Kremlinul.

Preşedintele SUA Joe Biden a declarat joi că este pregătit să discute cu Putin dacă şeful de la Kremlin căuta o modalitate de a pune capăt războiului dar că Putin nu a indicat încă acest lucru.

"Preşedintele Federaţiei Ruse a fost întotdeauna, este şi rămâne deschis negocierilor pentru a ne asigura interesele", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, întrebat despre remarcile lui Biden.

"Cel mai preferat mod de a ne atinge interesele este prin mijloace paşnice, diplomatice", a adăugat Peskov. "Putin a fost, este şi rămâne deschis contactelor şi negocierilor", a insistat el.

Putin a spus că nu regretă că a lansat ceea ce el numeşte "operaţiune militară specială" a Rusiei împotriva Ucrainei şi prezintă războiul ca un punct de cotitură când Rusia în sfârşit s-a ridicat în faţa unei hegemonii arogante occidentale după decenii de umilire în anii de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, aminteşte Reuters.

Ucraina şi Occidentul spun că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce ele prezintă drept un război de ocupaţie în stil imperial. Ucraina declară că va lupta până când ultimul soldat rus va fi dat afară de pe teritoriul său.

 

Miniştrii de externe ai OSCE, favorabili aducerii Rusiei în faţa justiţiei pentru crime de război în Ucraina

 

Miniştrii de externe ai OSCE au sprijinit joi, la reuniunea ministerială care se desfăşoară până vineri la Lodz (în Polonia) ideea de a aduce Rusia în faţa justiţiei pentru crimele de război comise în Ucraina de la invadarea acestei ţări, la 24 februarie, transmite EFE. 

'Planul rus era să se întoarcă la război, şi au făcut-o. Când războiul lor fulger nu a funcţionat, agresiunea a devenit brutală şi inumană, ducând în mod tragic şi inevitabil la crime de război. Este obligaţia noastră morală şi legală să-i tragem la răspundere pe cei care au comis (astfel de crime) şi pe cei care au dat ordinul', a declarat ministrul de externe polonez, Zbigniew Rau.

Preşedintele ţării gazde, Andrzej Duda, a intervenit în sesiunea de deschidere şi a declarat că membrii OSCE trebuie să rămână uniţi, alături de Ucraina, în lupta sa împotriva Rusiei. În opinia lui Duda, orice concesie făcută Rusiei va presupune o ameninţare pentru ordinea în Europa.

'Toate negocierile de pace trebuie să se facă cu acordul voluntar al Ucrainei. Doar ucrainenii pot decide cu privire la viitorul ţării lor. (...) Nu există nicio îndoială că orice acord cu privire la câştigurile teritoriale ale Rusiei va fi o bombă amplasată sub sistemul de securitate al Europei care mai devreme sau mai târziu va exploda', a afirmat el.

Înainte de începerea reuniunii, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că participă la întâlnire cu scopul de a promova crearea unui tribunal special pentru a judeca crimele de război în Ucraina. Borrell a condamnat 'încălcarea legii şi a principiilor UE' pe care o reprezintă invazia rusă în Ucraina.

Pentru a crea 'o nouă ordine de securitate în Europa', Borrell a declarat că va pune 'mai întâi pe masa UE' şi apoi a altor ţări 'propunerea de a sprijini procuratura ucraineană' ca să strângă probe ale crimelor de război comise de Rusia şi să creeze un tribunal special care să se ocupe de aceste crime.

'Rusia transformă iarna într-o armă', a afirmat Borrell, 'cu distrugerea infrastructurilor civile în Ucraina' şi 'trebuie să plătească pentru reconstrucţie'. 'Aceasta va presupune o cantitate uriaşă de bani şi resurse', a recunoscut şeful diplomaţiei europene.

Întrebat dacă absenţa de la summitul OSCE a ministrului de externe rus Serghei Lavrov poate limita capacitatea de decizie la reuniunea din Polonia, Borrell a declarat că 'toate ţările sunt reprezentate', deşi în cazul Rusiei este vorba despre ambasadorul rus pe lângă OSCE, şi nu de şeful diplomaţiei de la Moscova.

'Este o prerogativă a ţărilor organizatoare (ale summiturilor OSCE) să acorde sau să refuze vize pentru fiecare reprezentant străin', a subliniat Borrell, referindu-se la decizia autorităţilor poloneze de a-i refuza viza lui Lavrov.

Kremlinul a reacţionat joi şi a condamnat apelurile Uniunii Europene de a crea un tribunal pentru crime de război, apreciind că un astfel de organism ar fi ilegitim şi inacceptabil pentru Moscova, transmite Reuters.

'Cât despre tentativele de a stabili un fel de tribunal: nu vor avea niciun fel de legitimitate, nu vor fi acceptate de noi şi le vom condamna', a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o convorbire prin telefon cu reporterii.

Miercuri, însăşi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE va încerca să înfiinţeze un tribunal specializat, susţinut de ONU, care să ancheteze şi să judece posibile crime de război comise de forţele ruse în Ucraina. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel