Data publicării:

Kremlinul refuză la acest moment o întâlnire Putin - Zelenski

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Autoritățile de la Kremlin au subliniat lipsa de progres în negocieri pentru o întâlnire între Putin și Zelenski.

Progresul în negocierile dintre Federația Rusă și Ucraina nu este suficient pentru a vorbi despre contacte între președinții celor două țări, Vladimir Putin și Vladimir Zelenski, și nu corespunde situației care se dezvoltă pentru partea ucraineană, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuânt al Kremlinului.

„Probabil gradul de progres în negocieri nu este cel pe care ni l-am dori”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că Rusia nu vede „evoluția” pe care o dorește de partea ucraineană.

În același timp, Peskov a refuzat să vorbească despre detaliile negocierilor.

Vorbind despre o posibilă întâlnire între liderii celor două țări, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că întâi trebuie ca echipele de negociere să ajungă la un acord asupra unui tratat de pace.

„Până acum, nu s-a făcut niciun progres semnificativ. Cei doi președinți pur și simplu nu vor avea nimic de rezolvat, nu există acorduri pe care să le poată rezolva”, a adăugat el, conform Interfax.

Josep Borrell acuză o „crimă de război majoră” în orașul Mariupol

 

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a descris luni asaltul forțelor ruse asupra orașului Mariupol ca fiind o „crimă de război majoră”.

"Ceea ce se întâmplă la Mariupol este o crimă de război majoră. Bombardamentele fără discernământ devastează orașul și omoară pe toată lumea", a acuzat el, înaintea unei întâlniri cu miniștrii de externe și apărare ai Uniunii Europene dedicată examinării noilor sancțiuni împotriva Moscovei, scrie BFMTV.

Kievul respinge ultimatumul rus de a depune armele la Mariupol

Conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele şi de a preda oraşul Mariupol, informează luni Reuters. 

'Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor', a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk pentru Ukraîinska Pravda la primele ore ale zilei de luni. Răspunsul a fost deja comunicat părţii ruse, a spus ea. Irina Vereşciuk a cerut, în schimb, ca armata rusă să deschidă coridoare umanitare în Mariupol, oraşul-port din sud-estul Ucrainei asediat de forţele ruse.

Rusia a cerut trupelor ucrainene de la Mariupol să depună armele şi să părăsească oraşul luni dimineaţă şi a spus că va fi creat un coridor care va funcţiona timp de două ore dimineaţa (07:00-09:00 GMT), potrivit unei declaraţii făcute de generalul-maior Mihail Mizinţev pentru agenţia de presă rusă TASS.

Rusia a propus ca toate unităţile armate ucrainene să părăsească oraşul 'fără arme şi muniţii pe ruta convenită cu Ucraina' şi a insistat asupra unui 'răspuns oficial în scris' până la 5:00, ora Moscovei (02:00 GMT), luni dimineaţa. Armata rusă a trimis părţii ucrainene o scrisoare de opt pagini. Vicepremierul Vereşciuk a informat că răspunsul său către Moscova a fost:'în loc să vă pierdeţi vremea cu o scrisoare de opt pagini, mai bine deschideţi un coridor' (citeșet AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel