Kodak în prag de faliment din pricina neadaptării la inovaţiile din domeniu
Grupul american inventator al camerei digitale a obţinut o linie de credit de 950 milioane de dolari pentru a-şi finanţa restructurarea.
Autor: Raluca Bădoiu
declin, Falimentul şi restructurarea cu finanţare de la Citigroup reprezintă deznodământul unui declin dezamăgitor pentru Kodak.
Emblema industriei fotografice are o istorie de 130 de ani, a contribuit la realizarea primelor fotografii de pe Lună, a inventat primul aparat de fotografiat care putea fi operat fără trepied şi prima cameră digitală .
La finele lunii septembrie, grupul avea active totale de 5,1 miliarde de dolari şi obligaţii financiare de 6,75 miliarde de dolari. Declinul a fost resimţit cel mai puternic în Rochester, New York, oraşul în care a fost înfiinţată compania, unde Kodak mai are 7.000 de angajaţi, faţă de 60.000 la apogeu.
În anii de glorie, Kodak a dominat industria fotografiei, însă nu a reuşit să se adapteze suficient de rapid la inovaţiile din domeniu, precum camera digitală - produs pe care l-a inventat, însă nu a reuşit să îl monetizeze. Kodak a fost fondată în 1880 de George Eastman cu 125 de dolari, ca producător de film fotografic. După opt ani, Kodak era marcă înregistrată şi producea aparate de fotografiat şi role de film, având deja o poziţie dominantă pe piaţă.
Valoarea de piaţă a Kodak este în prezent de sub 150 milioane de dolari, faţă de 31 miliarde de dolari cu 15 ani în urmă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News