Klaus Iohannis, Premiul Împăratului Otto, în Germania
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Klaus Iohannis, un nou premiu în Germania  Foto: Crișan Andreescu
Klaus Iohannis, un nou premiu în Germania Foto: Crișan Andreescu
Președintele Klaus Iohannis va fi distins cu premiul Împăratul Otto (Kaiser Otto), o distincție acordată începând cu anul 2005 de orașul Magdeburg.

Premiul urmează să fie președintelui Klaus Iohannis  la data de 14 octombrie, în orașul Magdeburg, capitala landului Saxonia-Anhalt, iar discursul de laudatio va fi citit de ministrul de externe german, Heiko Maas, informează Suddeutsche Zeitung preluată de caleaeuropeană.ro.

Festivitatea va avea loc în Domul St Mauritius şi Katharina din Magdeburg, iar ea are loc în contextul în care Germania asigură președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Totodată, anul acesta, Germania marchează și 30 de ani la reunificarea Vestului cu Estului.

Prin acordarea acestui premiu,capitala statului Saxonia-Anhalt vrea să sublinieze marea contribuție pe care ottonienii din zona lor centrală dintre Harz și Elba au adus-o istoriei medievale timpurii germane și europene.

Premiul Kaiser Otto a fost acordat pentru prima dată în 2005 cu ocazia aniversării a 1.200 de ani a orașului. De atunci, premiul a fost acordat o dată la doi ani, la o ceremonie din catedrala din Magdeburg, mormântul lui Otto cel Mare. Dintre cei distinşi până acum cu acest premiu fac parte fostul preşedinte federal german Richard von Weizsäcker, fosta preşedintă a Republicii Letone Vaira Vike-Freiberga şi cancelarul german Angela Merkel.

Premiul este un premiu onorific, incluzând  o medalie în designul contemporan, care cuprinde un portret al laureatului pe față și unul dintre sigiliile lui Otto cel Mare pe revers.

Acest premiu întregește o serie de distincții similare primite de președintele Klaus Iohannis în ultimii ani, culminând cu prestigiosul Premiu Carol Cel Mare, pe care Societatea pentru conferirea Premiului Internațional “Carol cel Mare” al orașului Aachen a decis să i-l acorde în decembrie 2019. Ceremonia de decernare ar fi trebuit să aibă loc în mai 2020, la Aachen, însă din cauza pandemiei de coronavirus această festivitate a fost amânată pentru anul 2021.

Klaus Iohannis,  distincții privind activitatea sa politică

La 4 martie 2020, Klaus Iohannis a primit, într-o ceremonie la București, Premiul European “Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020. pentru ”meritele sale deosebite de politician care, prin dedicarea pentru valorile europene, contribuie decisiv la consolidarea integrării României în comunitatea statelor europene”, apreciindu-se, totodată, că ”acțiunea sa politică are un rol exemplar într-o Europă care a fost divizată în trecut”.

În 2018, șeful statului a primit, la München, premiul ”Franz Josef Strauss” din partea Fundației Hanns Seidel pentru promovarea, în mod constructiv și vizionar, de-a lungul întregii sale cariere politice, a valorilor democratice, a unei societăți unite și a încrederii în proiectul european.

Aceasta a fost cea de-a treia distincție primită de Klaus Iohannis în Germania, după ce în 2016 a fost distins la Kiel cu premiul Fundației Hermann Ehlers pentru “sprijinirea statului de drept şi a luptei anticorupţie”, iar în 2017, la Berlin, cu Ordinul Sfântului Gheorghe, acordat de Balul Operei ”Semper” din Dresda, pentru angajamentul său politic pro-european.

Tot în 2017, președintele a primit, la Washington, distincţia “Light Unto the Nations”, premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee – AJC) şefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel