Klaus Iohannis, nicio vorbă despre demisiile miniştrilor ALDE. Eugen Nicolicea: Nu are treabă cu președintele, deși el a mai încălcat Constituția
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sedinta Guvern
Sedinta Guvern
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a transmis că, deşi preşedintele Iohannis nu a anunţat că a acceptat demisiile miniştrilor ALDE Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton, acest lucru nu este obligatoriu pentru ca cei trei să părăsească Executivul. 

"Nu ştiu dacă au fost trimise spre Palatul Cotroceni, poate că premierul a vrut să separe cele două grupuri de numiri. Din punct de vedere al legii, însă, mandatul lor încetează, şi nu e după cum vrea preşedintele, atunci când premierul ia act de demisie, dar nu mai târziu de un anumit număr de zile, 10 sau 15 zile, nu ştiu exact că nu am legea în faţă.

Încetarea nu are treabă cu preşedintele, deşi el a mai încălcat Constituţia şi nu a vrut să revoce miniştri, deşi ei erau demisionari", a transmis Eugen Nicolicea în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Articolul 38 din Legea 90/2001 prevede că în caz de remaniere guvernamentală sau vacanță a funcției, președintele, la propunerea primului ministru, revocă și numește miniștrii, cu respectarea articolelor 7 - 10 din aceeași lege. La articolul 8 se precizează: ”În cazul în care încetarea calităţii de membru al Guvernului intervine ca urmare a demisiei, a pierderii drepturilor electorale, a incompatibilităţii, a decesului şi în alte situaţii prevăzute de lege, Preşedintele României, la propunerea primului-ministru, ia act de aceasta şi declară vacantă funcţia de membru al Guvernului.”

Marţi, 27 august, miniştrii Graţiela Gavrilescu, Viorel Ilie şi Anton Anton au demisionat din Guvern, după ruperea coaliţiei PSD-ALDE. Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe, şi-a asumat excluderea din ALDE şi a decis să rămână în Executiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel