Data actualizării:
Data publicării:

Klaus Iohannis, în Parlament. Principalele declarații ale președintelui

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Klaus Iohannis merge, luni, în Parlament. Președintele va adresa un mesaj pe teme de politică internă. 

- Când m-am adresat pentru prima dată acestui for am spus că îmi doresc să regăsim doua lucruri: încrederea și răbdarea
Nu întâmplător vreau să le reiterez: avem șansa ca în 2016 să le redescoperim.

- 2016 e și un moment de inflexiune important pentru sistemul judiciar: va trebui numit un nou procuror, se vor desfășura alegeri pentru CSM. Sper că vom avea o competiție serioasă și o dezbatere așezată în care să primeze valoarea, onestitatea și performanța. În ce mă priveste, nu voi fi un simplu spectator și nu mă voi limita la un rol formal.

- Sunt neplăcut surprins că nu s-a înțeles că imunitatea parlamentară nu poate fi folosită pentru blocarea cererilor justiției
România se află pe un drum ireversibil. Consolidarea statului de drept și independența justiției sunt angajamente ferme la nivelul societății și trebuie reflectate și la nivel de parlament.

- În planul politicii interne, în ce privește consolidarea statului de drept, angajamentul meu rămâne neschimbat și cât se poate de ferm.

- Am avut o poziție fermă față de respectarea drepturilor cetățenilor români și nu am acceptat discriminarea lor în raport cu alți cetățeni.

- Am apreciat demersul SUA de a crește de 4 ori bugetul pentru Inițiativa pentru reasigurare europeană. Avem responsabilitatea de a întări apărarea națională. Creșterea bugetuluii Apărării până la 2% din PIB rămâne esențială.

- Pentru România, 2016 întrunește toate premisele pentru a însemna o creștere calitativă a parteneriatului cu SUA, cu precădere în domeniul economic

- La câteva capitole importante 2016 trebuie să fie o continuare firească a ceea ce am consolidat anul precedent. Avem de gestionat provocări majore: criza migrației, creșterea amenințării teroriste, riscurile de securitate dinspre est, punerea sub întrebare a proiectului european fac din 2016 unul crucial pentru stabilitatea din regiune și pentru viitorul Europei.

- Aveți în mine un partener de dialog.

- Suntem în intârziere în a da răspunsuri unor întrebări esențiale ale cetățenilor. Ce facem cu marile sisteme publice, educație, sănătate, pensii, ce soluții găsim pentru sutele de mii de tineri fără bacalaureat, ce se întâmplă dacă vom constata că sistemul de pensii nu mai e sustenabil?

- Vreau să tranmsit un mesaj foarte limpede: Acest stat nu poate da impresia unei organizări haotice. Adică un stat in care fiecare face ce vrea (...). Este nevoie de colaborare între insituțiile statului pentru a îndeplini obiectivele naționale. Instituțiile nu sunt în competiție una cu alta. O guvernare nu poate fi pternică fără un parlament puternic. A evalua puterile separat și a le lua izolat este o greșeală.

- Vă propun un altfel de an electoral, nici populist, nici un an pierdut pentru marile teme de interes public, dar nici unul al măsurilor hazardate.

- Ne aflăm la debutul ultimului an de mandat pentru actualul parlament, un an electoral. Apropierea campaniilor a atras adesea măsuri care să favorizeze o formațiune sau alta, alocări de fonduri pe culoare politică, legi niciodată aplicate.

---------

Klaus Iohannis a trimis săptămâna trecută o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Valeriu Zgonea, în care a cerut să adreseze Parlamentului un mesaj pe 22 februarie, iar conducerea Legislativului a aprobat solicitarea.

"S-a decis ca luni după-amiază, la ora 16:00, conform solicitării preşedintelui, să organizăm o sesiune comună a celor două Camere. Preşedintele Iohannis doreşte să se adreseze Parlamentului", a declarat miercurea trecută preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Klaus Iohannis s-a adresat de cinci ori Parlamentului de la câştigarea alegerilor. 

DCNEWS vă va transmite principalele declarații

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel