Klaus Iohannis, declarații la CSM
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații, în ședința CSM. 

"Anul 2019 este anul în care cetățenii au apărat independența justiției. Deși anul a început în notă tensionată, cu un sistem judiciar aflat în defensivă, rezultatul referendumului din mai a obligat decidenții politici să-și reconsidere acțiunile. Nu am ezitat ca în tot cursul mandatului să acționez ori de câte ori s-a încercat destablizarea sistemului de justiție. Am apelat inclusiv la Comisia de la Veneția. Am oprit intrarea în vigoare a modificărilor nocive aduse legislației penale. Am organizat o largă dezbatere pe tema situației din justiție.Am organizat consultări cu partidele politice și am inițiat Acordul pentru continuarea parcursului european.

"Asaltul împotriva justiției a fost oprit temporar"

Adresându-mă noilor generații de magistrați, am reiterat an de an încrederea în sistemul de justiție și sprijinul meu pentru întregul corp al magistraților. Mi-am asumat un parteneriat cu CSM, ca susținător ferm al justiției independente. Chiar dacă asaltul împotriva justiției a fost oprit temporar, răul făcut trebuie reparat cât mai rapid. Instrumentele CSM devin eficiente doar atunci când în spatele deciziilor există un larg consens și o susținere reală, nu declarativă a principiilor călăuzitoare. Fără o interiorizare a valorilor Constituției, democratizarea și dezvoltarea statului nostru nu vor fi eficiente.

"Unele decizii luate de CSM au părut contradictorii"

Într-un organism colegial, diferențele de opinie pot părea firești, însă societatea românească în general și sistemul judiciar în special așteaptă de la cei chemați să apere independența justiției o abordare matură, cu bună credință și lipsită de partizanat. Cred că nu surprind pe nimeni dacă spun că în anul care a trecut atât în pecepția publică, cât și în corpul profesional, unele decizii luate de CSM au părut contradictorii, iar altele au fost puternic contestate chiar de membrii CSM. Din această perspectivă, sunt necesare mecanisme de lucru care să asigure o abordare coerentă și responsabilă inclusiv în comunicarea publică.O atmosferă tensionată aduce deservicii în primul rând sistemului judiciar", a declarat Klaus Iohannis.

"Fac un apel! Să fie foarte clar"

"Societatea românească a evoluat în spiritul valorilor UE. ca cetățeni europeni, românii se manifestă tot mai activ în realizarea drepturilor lor, iar justiția și CSM trebuie să țină cont de această realitate. Justiția e un serviciu public aflat în slujba cetățenilor. Încrederea în actul de justiție se consolidează când cei chemați să-l realizeze își desfășoară activitatea independent.Prin aplicarea principiului că nimeni nu e mai presus de lege, se construiește și se consolidează principiul că dreptatea este egală pentru toți.

Fac un apel să susțineți în mod efectiv implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, MCV și GRECO. Fac o precizare, vreau să fie foarte clar ceea ce am vrut să spun: recomandările instituțiilor europene nu sunt facultative, dar nu pot fi aplicate ca atare atâta timp cât nu sunt transpuse în legislația internă", a mai spus Iohannis.

"Acea etapă cu protocoale s-a încheiat de mult"

"Acea etapă cu protocoale s-a încheiat de mult și voi veghea să nu mai revină niciodată și acea intrare cu bocancii a unor partide în justiție de asemenea s-a terminat și cât voi rămâne eu vă garantez că nu se va mai repeta. Într-o campanie electorală și într-o Românie normală, nu avem ce discuta despre justiție, justiția se înfăptuiește. În România normală, judecătorii judecă drept, justiția e independentă, își face treaba fără să fie comentată în diverse sfere politice, niciun politician nu încearcă să diriguiască justiția și niciun magistrat nu acceptă discuția cu un politician care încearcă să diriguiască justiția", a declarat Klaus Iohannis

Declarațiile complete, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel