Klaus Iohannis, declarații înaintea Summitului I3M: O întâlnire importantă. Suntem parte din evoluția acestei inițiative
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Klaus Iohannis, declarații înaintea Summitului I3M / Foto: Captură video Youtube
Klaus Iohannis, declarații înaintea Summitului I3M / Foto: Captură video Youtube
Președintele Klaus Iohannis a făcut primele declarații înaintea Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări.

"Începem astăzi Summitul Inițiativei celor Trei Mări aici la Sofia, în Bulgaria. O întâlnire importantă. Această Inițiativă a fost salutată de la început de România. Suntem parte din evoluția acestei Inițiative. În 2018, când am avut Summitul la București, am reuşit să aducem noi coordonate importante în această Inițiativă. Vom evalua astăzi progresul care s-a făcut și cred că este important de menționat că această Inițiativă este importantă pentru regiunea noastră, pentru dezvoltarea infrastructurii în special în regiunea noastră și pentru dezvoltarea unor oportunităţi de afaceri.

Astăzi, în cadrul Summitului, voi sublinia în mod deosebit importanța proiectelor de infrastructură și aș menționa două dintre ele, care sunt proiecte mari, și am speranța că vom reuși să le mișcăm: este un proiect de cale ferată Rail2Sea, care va lega porturile Gdansk și Constanța, și este autostrada Via Carpathia, care de asemenea va lega Marea Neagră de Marea Baltică. Aceste două proiecte mi se par foarte relevante pentru zona noastră.

Ieri, aseară, am avut o întâlnire cu o delegație americană din Congresul american care a participat la Forumul de Afaceri, o întâlnire foarte bună, și am avut ocazia să reluăm chestiuni legate și de colaborarea economică, de Parteneriatul Strategic, dar și chestiuni legate de securitatea noastră. O discuţie foarte bună cu cei doi senatori care conduc delegația americană.", a declarat Klaus Iohannis, înaintea Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări 

În zilele de 8-9 iulie 2021 se desfăşoară, la Sofia (Bulgaria), Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M). Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică lansată în 2015, al cărei obiectiv principal este acela de oferi susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări - Adriatică, Baltică şi Neagră - în domenii precum energia, transporturile, telecomunicaţiile sau protecţia mediului, potrivit Agerpres.

Până în prezent, au mai avut loc cinci Summit-uri ale Iniţiativei celor trei Mări: la Dubrovnik în 2016, la Varşovia în 2017, la Bucureşti în 2018, la Ljubljana în 2019 şi la Tallinn în 2020, în format online.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel