Data publicării:
• Klaus Iohannis, criticat de fostul său șef. Gheorghe Rădulescu, despre "România Educată": O mare problemă!
Gheorghe Rădulescu, fostul șef al președintelui Klaus Iohannis, a vorbit despre memorandumul pentru implementarea programului "România Educată".
Klaus Iohannis a fost inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar al județului Sibiu în perioada anilor 1983 - 1997. Gheorghe Rădulescu, cel care era inspectorul general al Direcției de Învăţământ Preuniversitar la acea perioadă, a analizat programul "România Educată".
"A dat examen cu mine domnul Iohannis. Domnul Iohannis ca să ajungă inspector general adjunct a dat examen cu mine și a câștigat din 5 candidați, în premieră spun asta. Problema care se pune este că dânsul a colaborat foarte bine cu echipa ministerului de atunci. S-au luat destul de multe măsuri la care dânsul s-a implicat, măsuri de reformă și mă surprinde acum că la una dintre ele a participat atunci și iată că acum vine cu o altă formulă, deși pe aceasta o avea și anume admiterea în liceu.
Vreau să punctez cele 4 probleme prezentate în memorandumul de astăzi care au stârnit o mare confuzie în rândul profesorilor. Cele patru măsuri în acest memorandum sunt: 1. examen de admitere la liceu, 2. bacalaureat pe o singură formulă, 3, colegii non-universitare pentru cei fără BAC și transferul elevilor de la un profil la altul în timpul liceului. Acestea sunt măsurile de esență în România Educată. Ceea ce este grav din punctul meu de vedere este că toate aceste măsuri au finalitate prin anii 2026 sau 2030 când în România sigur vor fi aleși alți doi președinți și se vor schimba și șase guverne. Este o mare problemă pentru că nu ne garantează nimeni că ăștia vor aplica România Educată.", a declarat Gheorghe Rădulescu la Realitatea Plus.
VEZI ȘI: România Educată. Iohannis, în faţa lui Cîţu şi a miniştrilor: Singurul tren către un viitor mai bun!
"Este foarte grav"
Acesta susține că acest program nu va ajunge să fie implementat și că va rămâne doar pe hârtie. El s-a declarat nemulțumit de mai multe măsuri prevăzute în "România Educată".
"Să luăm pe rând, fiecare punct. Examenul de admitere în liceu. Programul România Educată propune ca să se țină examen de admitere, un lucru grav pentru că se întâmplă să dea două examene, în clasa a VIII-a să susțină două examene la un interval foarte scurt de timp este imposibil de imaginat. Formula pe care am propus-o atunci în 1998 și s-a aplicat cu rezultate bune, domnul Iohannis o știe foarte bine, a fost examen de admitere la liceele care au dorit să țină examen. Cei care au picat și ceilalți nu au mai susținut alt examen. S-au înscris la licee în funcție de criteriile stabilite de acestea, o așa zisă formulă de alunecare. A mers foarte bine. Cât despre colegiile non-universitare pentru cei fără BAC, atenție, Klaus Iohannis și Comisiile își imaginează că vor pica foarte mulți ca să aibă loc acest colegiu, așa proiectează ei BAC-ul, aiurea, ca să aibă ăștia loc acolo. Nu știu nici cine a venit cu ideea asta să fie o singură formulă de BAC. Este foarte grav.", a mai spus Rădulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News