Data publicării:

Kim Jong-un a ordonat o „creștere exponențială” a arsenalul nuclear al Coreei de Nord

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut o creștere „exponențială” a producției de focoase nucleare și a ordonat dezvoltarea unei noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) pentru a contracara SUA și Coreea de Sud.

Declarația lui Kim a fost publică în presa de stat duminică, la câteva ore după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune în largul coastei sale de est.

În comentariile sale la o întâlnire cheie a Partidului Muncitorilor de guvernământ, Kim a Washingtonul și Seulul că au desfășurat un „complot de izolare și sufocare” a Coreei de Nord, descriind acțiunea drept de „neegalat în istoria omenirii”, potrivit agenției oficiale de știri coreene centrale ( KCNA).

Ca urmare a acestui fapt, Phenianul este obligat să-și „dubleze eforturile pentru a ne consolida puterea militară în mod covârșitor” și „pentru a ne proteja suveranitatea, siguranța și interesul național de bază pentru a face față mișcărilor militare periculoase ale SUA și ale altor forțe ostile care ne țintesc”, a raportat KCNA.

„Evidențiază importanța și necesitatea producerii în masă a armelor nucleare tactice și solicită o creștere exponențială a arsenalului nuclear al țării”, a spus Kim.

CITEȘTE ȘI     -      Acuzații dure între China și SUA în noaptea dintre ani. Două avioane militare au fost la un pas să se ciocnească: Manevre periculoase / video

O nouă rachetă balistică 

El a comandat, de asemenea, fabricarea unui nou tip de ICBM „cu o capacitate de contraatac nuclear rapid ca misiune de bază”, a mai raportat KCNA.

Kim a mai spus că Phenianul intenționează să lanseze în curând primul său satelit militar spion.

Raportul KCNA a venit în timp ce armata sud-coreeană a declarat că a detectat o rachetă lansată din regiunea capitală a Coreei de Nord în jurul orei 2:50, ora locală, duminică (17:50 GMT sâmbătă). Șefii de stat major sud-coreeni au declarat că racheta a zburat aproximativ 400 km (250 mile) înainte de a cădea în mare între Peninsula Coreeană și Japonia (citește AICI).

Șefii de stat major comun au numit lansarea „o provocare gravă” care dăunează păcii și securității în Peninsula Coreeană și în întreaga lume. De asemenea, Coreea de Sud monitorizează îndeaproape mișcările nord-coreene în coordonare cu SUA și se menține pregătită să facă față oricăror provocări.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că lansarea subliniază „impactul destabilizator” al programelor de arme ilegale ale Coreei de Nord. Acesta a mai afirmat că angajamentele SUA de a apăra Coreea de Sud și Japonia „rămîn ferme”, conform Al Jazeera.

CITEȘTE ȘI     -    Xi Jinping cere mai multă uniate, pe măsură ce China intră într-o „nouă fază“ a pandemiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel