Data publicării:

”Kim Jong Un a luat o decizie strategică de a merge la război”. Liderul nord-coreean vrea să schimbe constituția pentru a desemna Coreea de Sud drept ”dușmanul principal”

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află ce declarații a făcut Kim Jong Un cu privire la Coreea de Sud.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că unificarea cu Sudul nu mai este posibilă și că ar trebui schimbată constituția pentru a-l desemna drept ”dușmanul principal”. Kim a afirmat, de asemenea, că trei organizații care se ocupă de reunificare vor fi închise, conform agenției de știri de stat KCNA.

Președintele Coreei de Sud a declarat că va răspunde ”mult mai puternic” la orice provocare din partea Nordului. Cele două Corei sunt divizate din timpul Războiului Coreean, care s-a încheiat în 1953, fără a se semna un tratat de pace, ceea ce le-a menținut într-un război tehnic încă de atunci.

Foto: Agerpres

Într-un discurs rostit în Adunarea Populară Supremă, Kim a afirmat că ar trebui modificată constituția pentru a-i educa pe nord-coreeni că Coreea de Sud este un ”dușman principal și invariabil”. El a mai spus că, în cazul izbucnirii unui război pe peninsula coreeană, constituția țării ar trebui să reflecte problema ”ocupării”, ”recuceririi” și ”încorporării” Sudului în teritoriul său.

Kim Jong Un, declarații despre război

Kim Jong Un, care l-a înlocuit pe tatăl său, Kim Jong-il, în calitate de lider nord-coreean în 2011, a declarat că Nordul ”nu vrea război, dar nu avem nici intenția de a-l evita”, conform KCNA. El a menționat că ia o ”poziție nouă” în relațiile nord-sud, care include demontarea tuturor organizațiilor însărcinate cu reunificarea.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a spus într-un discurs că, dacă Nordul întreprinde o provocare, Sudul ”va răspunde mult mai puternic”, referindu-se la ”capacitățile de răspuns copleșitoare” ale armatei sud-coreene.

Foto: Agerpres

Dr. John Nilsson-Wright, șeful Programului Japonia și Coreea la Centrul de Geopolitică al Universității Cambridge, a descris remarcile lui Kim drept ”fără precedent” și a spus că este ”foarte neobișnuit” pentru un lider nord-coreean să se abată de la politica de unificare.

”Relațiile dintre Nord și Sud nu se răcesc neobișnuit, dar aceasta a dus relația într-o direcție diferită”, a spus el pentru BBC.

Creșterea tensiunilor

Comentariile lui Kim Jong Un au avut loc într-un context în care relațiile s-au deteriorat semnificativ pe Peninsula Coreeană în ultimele luni.

În noiembrie, Coreea de Nord a suspendat complet un acord militar pe cinci ani cu Sudul, menit să reducă tensiunile militare. A promis să retragă toate măsurile ”luate pentru a preveni conflictul militar în toate domeniile, inclusiv pe uscat, pe mare și în aer” și a declarat că va disloca mai multe forțe în regiunea de la graniță.

Sudul a suspendat parțial acordul cu câteva zile înainte, după ce Kim Jong Un a pretins că a lansat cu succes un satelit-spion în spațiu. Retorica și acțiunile provocatoare din partea Nordului s-au intensificat de atunci.

Situația este ”mai periculoasă decât a fost vreodată”

Într-un raport publicat săptămâna trecută pentru 38 North, o organizație cu sediul în SUA cu accent pe Coreea de Nord, fostul oficial al Departamentului de Stat Robert Carlin și omul de știință nuclear Siegfried S Hecker au spus că văd situația de pe Peninsula Coreeană ca fiind ”mai periculoasă decât a fost vreodată” de la începutul Războiului Coreean din 1950.

”Asta ar putea suna exagerat de dramatic, dar credem că, asemenea bunicului său în 1950, Kim Jong Un a luat o decizie strategică de a merge la război. Nu știm când sau cum intenționează Kim să apese pe trăgaci, dar pericolul este deja mult dincolo de avertismentele obișnuite din Washington, Seul și Tokyo cu privire la 'provocările' Pyongyang-ului”, se arată în raport.

Foto: Agerpres

Între timp, ministrul de Externe al Coreei de Nord, Choe Son Hui, se află în Rusia, unde se așteaptă să se întâlnească cu președintele Vladimir Putin.

Cele două țări și-au consolidat relațiile recent, fiind izolate de puterile occidentale, iar în luna septembrie a anului trecut, Kim Jong Un a vizitat Rusia, unde s-a întâlnit cu Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel